NAPOVEDUJEMO OBISK IN POGOVOR S PREDSEDNIKOM EVROPSKEGA RAZISKOVALNEGA SVETA AKADEMIKOM PROF. DR. JEAN – PIERROM BOURGUIGNONOM

Predsednika Evropskega raziskovalnega sveta akademik prof. dr. Jean – Pierr Bourguignon bomo novembra ponovno sprejeli na obisku v Sloveniji, naslednje leto pa bo naš gost v pogovoru, ki ga organiziramo v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike. 

Akademik  prof. dr. Bourguignon je Univerzo na Primorskem obiskal že decembra 2016, ko se je udeležil srečanja organizacijskega odbora 8 Evropskega matematičnega kongresa, ki bo pod taktirko Univerze na Primorskem organiziran v Sloveniji prihodnje leto. V okviru takratnega obiska je pred številnim občinstvom izvedel gostujoče predavanje. Na vprašanje, kakšni so njegovi vtisi po obisku najmlajše slovenske javne univerze, pa je akademik Bourgugnion tedaj odgovoril, da ambicij in potencialov UP ne manjka, zato se za njen razvoj ni bati. 

Profesor Bourguignon je ugleden akademik in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC – European Research Council) v odhajanju, svoj mandat bo predal v začetku naslednjega leta. V času njegovega mandata je bil ERC vodilni sestavni del Obzorij 2020, ki je kot največji evropski program za raziskave in inovacije instituciji prinesel povečanje proračuna za 60 odstotkov. 

Njegovo raziskovalno področje je diferencialna geometrija, v svojem delu pa se je osredotočil na Riccijevo ukrivljenost. Je tudi soavtor monografij: »A Spinorial Approach to Riemannian and Conformal Geometry« (EMS, 2015) in »Mathematics, a Beautiful Elsewhere« (Thames and Hudson, 2012).

Večino svoje kariere je bil povezan s CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), ki mu je, kot sam pravi, »dal veliko svobodo za nadaljevanje raziskovanja«. Pred svojim predsedovanjem ERC je bil Bourguignon do leta 2013 direktor mednarodnega raziskovalnega inštituta IHÉS (Institut des Hautes Études Scientifiques), v času njegovega vodenja so kar trije člani IHÉS-a prejeli Fieldsovo nagrado, hkrati pa ga je v tem času raziskovalno in pedagoško podpirala tudi univerza École polytechnique, kjer je predaval od leta 1986 do 2013.

Kot predsednik Société Mathématique de France (1990–92) je prof. Bourguignon močno pripomogel k ustanovitvi evropskega matematičnega združenja (EMS), ustanovljenega leta 1990. Združenju je predsedoval med letoma 1995 in 1998. Med vidnejše dosežke njegovega mandata spadajo ustanovitev znanstvene revije European Mathematical Society (JEMS), večja prepoznavnost EMS in izjemna podpora mladim matematikom.

Profesor Bourguignon je leta 1987 prejel Prix Paul Langevin, Pariška akademija znanosti (Académie des Sciences de Paris) pa mu je leta 1997 podelila nagrado Prix du Rayonnement Français za področje matematičnih znanosti in fizike. V svoji karieri je prejel kar nekaj častnih naslovov - je častni član Londonskega matematičnega društva (LMS) in Nemškega združenja matematikov (DMV). Leta 2008 je postal častni doktor japonske univerze Keio, leta 2011 pa še častni doktor kitajske univerze Nankai.

 

Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, na kateri objavljamo sprotne novice o pripravah na 8ECM.