V Splitu so se med vikendom končala tri evropska univerzitetna prvenstva

Pester tekmovalni spored Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) se je iz madžarskega mesta Miškolc, kjer SE je pred dobrim tednom zaključilo 14. Evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki, preselil v Split, kjer so prejšnji teden potekala tri evropska univerzitetna prvenstva: v košarki 3 x 3, odbojki na mivki in plezanju. Slovenske barve so v prvih dveh športih zastopale Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru.Košarka 3 × 3


Na letošnjem prvenstvu v košarki 3 x 3 je sodelovalo 23 moških in 15 ženskih ekip. Univerzo na Primorskem je zastopala moška ekipa, Univerzo v Ljubljani pa moška in ženska ekipa.


Moško ekipo Univerze na Primorskem so sestavljali Tim Škerbec, Andrej Volk, Alen Katonar in Aleks Cvetičanin. Ti študentje so v enaki zasedbi pred letom dni na 3. Evropskih univerzitetnih igrah na Reki zasedli odlično četrto mesto.


Moško ekipo Univerze v Ljubljani so tvorili Milan Kovačević, Dejan Trnjak, Dejan Đekanović in Anže Zdolšek. Prvi trije so izjemno kvalitetni igralci na mednarodni ravni med mlajšimi člani, zato je ekipa, dopolnjena z Anžetom Zdolškom, veljala za enega od favoritov tega prvenstva.


V ženski ekipi Univerze v Ljubljani so bile Urša Žibert, Sara Meden, Maja Jakobčič in Dora Klobučar. Pred dvema letoma so študentke s te univerze v delno spremenjeni zasedbi v Kragujevcu osvojile naslov evropskih univerzitetnih prvakinj.

Košarkarska ekipa Univerze na Primorskem. Foto: SUSA.

Košarkarska ekipa Univerze na Primorskem. Foto: SUSA.

Odbojka na mivki


V odbojki na mivki so sodelovale Univerza na Primorskem z moško ekipo (Boštjan Hafnar in Anže Perčič) in žensko ekipo (Nina Plank in Vita Kocet), Univerza v Ljubljani z moško ekipo (Gašper Vrhunc in Jernej Vrhunc) in žensko ekipo (Barbara Jevšnikar in Anja Jerman) ter Univerza v Mariboru z moško ekipo (Jure Kasnik in Vasja Plesec).

Tekma med ekipama Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. Foto: SUSA.

Tekma med ekipama Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. Foto: SUSA.

Rezultati


V košarki so se med ekipami slovenskih univerz najbolje odrezale študentke Univerze v Ljubljani in se uvrstile na končno tretje mesto. Tako so že tretje leto zapored osvojile medaljo, po srečnem spletu okoliščin pa so se tudi uvrstile na tekmovanje Svetovne univerzitetne lige v košarki 3 × 3 v okviru FISU, ki bo septembra letos potekalo na Kitajskem. Poleg tega je bila članica ekipe Urša Žibert izbrana v četverko prvenstva. Finalni obračun med dekleti so dobile študentke ukrajinske Nacionalne univerze Vasyla Stefanyka, ki pa se morale krepko potruditi za zmago proti spremenjeni, vendar zelo kakovostni zasedbi Litovske univerze za šport.


Moška ekipa Univerze v Ljubljani je osvojila sedmo mesto, študentje Univerze na Primorskem pa so osvojili končno deveto mesto. Stojan Đekanović z Univerze v Ljubljani je zmagal v posebnem tekmovanju v metu za tri točke. Zlato medaljo v moški konkurenci so ubranili študentje z Univerze v Kragujevcu, drugo mesto je osvojila Državna univerza za tehnologijo in dizajn v Sankt Peterburgu, tretje mesto pa Univerza v Splitu 2.


Nazadnje se je med vikendom zaključilo tudi tekmovanje v odbojki na mivki. Med slovenskimi študenti se je s končnim devetim mestom najvišje uvrstil par z Univerze v Ljubljani, Mariborčana sta dosegla 15. mesto, Primorca pa 20. mesto. Zmagala sta predstavnika Univerze v Varšavi, srebrna je bila Univerza v Vilni, bronasta pa Univerza za tehnologijo v Münchnu.


V ženski konkurenci je par z Univerze v Ljubljani dosegel 15. mesto, Primorki pa sta se uvrstili na končno 20. mesto. Zmagala je Univerza v Varšavi 2, druga je bila Univerza v Gradcu, tretja pa Univerza v Varšavi 3.


Več o tekmovanjih in rezultatih v košarki 3 × 3 in odbojki na mivki na uradnih straneh prvenstev EUSA 3 × 3 Basketball 2017 in EUSA Beach Volleyball 2017 ter na FB-strani prvenstev EUSA Split 2017.