Izberi študij na Fakulteti za humanistične študije

Po čem se koprska humanistika razlikuje od drugih fakultet? Predvsem po tem, da smo mladi, da so naše študijske skupine majhne. To pomeni, da smo razvili zelo oseben in neposreden stik s študenti. Na ta način lahko študenti razvijajo svoje talente, svoje interese že v času študija in v sodelovanju pri različnih raziskovalnih in aplikativnih projektih. Študente želimo razviti v razmišljujoče in kritične osebnosti, ki si bodo na podlagi dejstev ustvarjali lastno mnenje o svetu, ki jih obdaja.

Če govorimo o humanističnih programih, arheologiji, antropologiji, kulturni dediščini, zgodovini, so to programi, ki raziskujejo preteklost, zato da lahko razumemo sedanjost in se bolje pripravimo na prihodnost. Geografija raziskuje planet in seveda tudi zelo aktualne okoljske spremembe. Medijski študiji spoznavajo hitre in izjemno zanimive spremembe družbe, v kateri živimo. Jezikoslovni programi italijanistika, angleški jezik, francoski jezik, slovenski jezik nudijo študentom poglobljena in dodatna znanja teh jezikov. Usvojijo lahko nove jezike, kot so kitajski jezik, ruski jezik, španski jezik, furlanski jezik. Vse to jim omogoča, da se v sodobnem medkulturnem svetu, večjezičnem svetu usmerijo in poiščejo svoj prostor pod soncem.

Omeniti seveda moramo tudi našo mednarodno vpetost, ki je prepoznavna z mrežo UNESCO preko mreže UNITWIN za podvodno arheologijo, s sodelovanjem v katedri UNESCO za svetovno dediščino in muzeologijo ter seveda izjemno tesnim sodelovanjem z različnimi institucijami v okolju, v katerem študentje lahko najdejo praktične izkušnje in seveda ne nazadnje tudi svoje bodoče delodajalce.

Dr. Irena Lazar, dekanja UP FHŠ