Prijave na 11. natečaj podjetna primorska 2017 le še do 31. marca

UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske z natečajem za najboljšo podjetniško idejo Podjetna Primorska 2017 že enajsto leto zapovrstjo odpira svoja vrata vsem podjetnim posameznikom in skupinam, ki želijo uresničiti svoje podjetniške ideje in se podati v podjetniške vode. Letos natečaj ohranja lani prvič uvedeno Rektorjevo nagrado Univerze na Primorskem, poleg že znanih kategorij Navigator in Optimist. Novost letošnje sezone bodo posebne nagrade Občine Izola in podpora Mestne občine Koper.

Natečaj ohranja tri kategorije:

  • rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena študentom, mladim diplomantom, raziskovalcem in pedagoškim delavcem Univerze na Primorskem;

  • kategorija Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj in nikoli niso bili ustanovitelji podjetja oziroma niso zasedali vodstvenih funkcij v podjetjih;

  • kategorija Navigator, ki je namenjena izkušenim posameznikom ali ekipam, pri čemer je pogoj, da podjetje, ki ga prijavljajo na natečaj, ni starejše od treh let na dan objave razpisa.


»Natečaj Podjetna Primorska predstavlja dodano vrednost univerzitetnega izobraževanja, saj uspešnim študentom omogoča, da rezultate svoje študijske in raziskovalne odličnosti s pomočjo podpornega okolja uspešno preoblikujejo v podjetniške ideje, ki predstavljajo prvo stopnjo na poti h gotovim produktom ter poslovni uspešnosti. Rektorjeva nagrada ni zgolj formalna potrditev uspešnosti, ampak je zahvala Univerze na Primorskem študentom, ki so pridobljena znanja sposobni in pripravljeni preoblikovati v izdelke, katerih uporabnost, predvsem pa inovativnost bosta v prihodnosti bistveno vplivali na gospodarski razvoj,« je povedal prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Boris Kavur.

»Zelo me veseli, da so lokalne skupnosti ponovno prepoznale pomen sodelovanja s podjetniškim podpornim okoljem, saj se nam Občina Izola pridružuje s posebnim denarnim skladom za prijavitelje iz Občine Izola, Mestna občina Koper pa s podporo pri organizaciji natečaja,« je dejal direktor UIP Dorijan Maršič. Dodal je, da je sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, akademskim okoljem in gospodarstvom ključno za uspešnost družbe na dolgi rok in to je cilj, h kateremu stremijo inkubator in njegovi deležniki.

To prepoznava tudi direktor uspešnega podjetja Dinit, d. o. o., Primož Patru, ki je tudi letos zlati sponzor natečaja, ki je povedal: »Pomembno je sodelovanje s podpornim okoljem, saj je prepoznavanje kompetenc mladih ključno, da se lahko samostojno vključujejo v delovno okolje, gospodarske subjekte ali začenjajo svoje lastne podjetniške poti. V našem podjetju namenjamo velik poudarek mladim in sposobnim posameznikom, zato tudi aktivno podpiramo natečaj in delovanje primorskega inkubatorja.«

Natečaj se je uradno odprl 24. februarja 2017, letos pa so uvedli še nekaj novosti. Prva je elektronski prijavni obrazec, ki prijaviteljem omogoča enostavno prijavo in morebitne popravke. Prijave na natečaj so možne do 31. marca 2017 do polnoči. Prijavni obrazec je dostopen na prenovljeni spletni strani: www.uip.si. Letošnja novost je bila tudi možnost udeležbe na dveh delavnicah že v času prijavnega roka, kjer so se potencialni prijavitelji in drugi zainteresirani seznanili z osnovami prijav na natečaje in osnovami t. i. pitchanja, to je predstavitev pred komisijo. V zadnjem tednu aprila je predvidena objava 15 finalistov, ki jih bo sedemčlanska komisija izbrala po pregledu posredovanih poslovnih modelov in izvedenih predstavitev.

Aktivnosti natečaja bodo letos potekale dlje časa, saj bodo poleg tematskih delavnic, ki so pomembne za razumevanje posameznih vsebinskih sklopov poslovnega modela, na inkubatorju organizirali tudi dva enodnevna dogodka v sodelovanju z gospodarstveniki iz regije, poleg tega pa bodo poletni meseci namenjeni izključno delu ustreznih mentorjev s prijavljenimi ekipami, ki bodo izbrane za finaliste. Vse delavnice bodo potekale v novih prostorih inkubatorja, ki je sedaj lociran v 1. nadstropju na Čevljarski ulici 27 v Kopru (prostori ŠOUP).

Nagradni sklad tudi letos znaša 30.000 eur, in sicer: 7000 eur za prvo mesto v kategoriji Navigator, 7000 eur za prvo mesto v kategoriji Optimist in Rektorjeva nagrada: 7000 eur za prvo mesto, 4000 eur za drugo mesto, 2500 eur za tretje mesto in posebna nagrada v višini 2500 eur za študentsko ekipo, v primeru, da med zmagovalci ni nobene skupine, kjer bi bili izključno študentje. Te nagrade se podeljujejo v obliki vavčerja, ki zajema paket svetovalnih, podpornih in drugih storitev.

Temu skladu se letos pridružuje še posebna nagrada Občine Izola v višini 10.000 eur. »Novost letošnjega leta je, da je inkubator dal prijaviteljem možnost, da v obrazcu označijo, kakšne storitve bi najbolj potrebovali za zagon prijavljene podjetniške ideje. Inkubator bo vsebine končne nagrade objavil naknadno in nadejamo se, da bomo zmagovalcem uspeli podeliti tisto, kar najbolj potrebujejo,« je povedal direktor Maršič.

Natečaj se bo zaključil predvidoma novembra, ko bodo podeljene nagrade za najboljše podjetniške ideje. Želja je, da bi letos še povečali že tako dobre uspehe delovanja inkubatorja. V desetih letih delovanja so namreč podprli skoraj 70 startup podjetij, ovrednotili več kot 450 podjetniških idej in med njimi nudili podporo pri pripravi poslovnih načrtov in modelov več kot 120 podjetniškim ekipam.

Za vse prijavitelje velja, da lahko dodatne informacije pridobijo na prenovljeni spletni strani UIP v razdelku Podjetna Primorska ali po elektronskem naslovu.

Natečaj podpirajo: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Agencija SPIRIT, Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Univerza na Primorskem, Mestna občina Koper, Občina Izola in podjetje Dinit, d. o. o.

Univerzitetni inkubator Primorske