Startup vikend Koper Capodistria: mladi so razvijali podjetniške sinergije

Med 13. in 15. oktobrom je Center mladih Koper gostil Startup vikend Koper Capodistria. Na dogodku so mladi posamezniki in skupine snovali različne inovativne podjetniške ideje.

Startup vikend Koper Capodistria je v okviru projekta Startup Koper Capodistria, katerega namen je spodbujanje podjetniške kulture in prepoznavanje inovativnih podjetniških idej med mladimi v Mestni občini Koper, organiziralo podjetniško podporno okolje, ki ga tvorijo Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP), Središče RotundaKulturno izobraževalno društvo PiNACenter mladih KoperRegionalni razvojni center Koper in Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Koper. Projekt podpira Mestna občina Koper.

Med Startup vikendom so se udeleženci na delavnicah in predavanjih seznanili s ključnimi koraki pri pripravi poslovne ideje. Po oblikovanju skupin in teambuildingu so spoznali osnovne značilnosti poslovnega modela Canvas, načine komunikacije s strankami in marketingom ter pripravo kratkih in jedrnatih predstavitev oziroma pitchev, kakor jih imenujejo v startup svetu. Zadnji dan so se tudi sami preizkusili v pitchanju, pri čemer so jih ocenjevali in podali povratno informacijo tako komisija kakor mentorji in drugi udeleženci dogodka.
Zmagovalna ekipa Startup vikenda Pro2type: dijaki STŠ Pavel Lorger, Erik Primožič in Gašper Markežič z mentorjem Simonom Grižoničem. Foto: UIP.

Zmagovalna ekipa Startup vikenda Pro2type: dijaki STŠ Pavel Lorger, Erik Primožič in Gašper Markežič z mentorjem Simonom Grižoničem. Foto: UIP.

Dr. Bojan Mevlja, Središče Rotunda, pravi, da je bil namen vikenda naučiti se nekaj novega in se pri tem zabavati. Na dogodku pa je nedvomno potekalo tudi mreženje in medsebojno spoznavanje.

Petru Gregoriču, udeležencu startup vikenda in članu ekipe poslovne ideje Mood Light, je bila izkušnja dragocena: »Meni je bila celotna izkušnja zelo fajn, predvsem sodelovanje v ekipi, v kateri smo se zbrali različni posamezniki z različnimi ozadji, različne starosti. Predvsem ta izkušnja dela v ekipi se mi zdi pomembna in mislim, da mi bo dejansko prišla v življenju prav.«

Dorijan Maršič, član ocenjevalne komisije iz Univerzitetnega inkubatorje Primorske, pa je dejal: »Na startup vikendu so sodelovale ekipe, ki so se lotile izzivov, podanih iz gospodarstva, in tiste, ki so razvile svojo inovativno idejo. V obeh primerih smo videli veliko kreativnosti in želje po ustvarjanju nečesa novega.«

Maja Zadel, UIP