ŠTUDENTI UP FAMNIT BLESTELI NA 46. PRIMATIJADI

Študenti Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) so se po enoletnem premoru letos ponovno udeležili mednarodnega tekmovanja Primatijada. Tokratna, že 46. po vrsti, je potekala od 30. aprila do 5. maja v Zlatni Pjasci v Bolgariji. Gre za tradicionalno tekmovanje, ki se ga že od leta 1973 udeležujejo naravoslovno-matematične fakultete bivše Jugoslavije. Na letošnji izvedbi je sodelovalo 1500 študentov z 18 fakultet in iz šestih držav.

Na Primatijado je iz Slovenije odšlo 26 študentov, barve UP FAMNITA pa je v različnih tekmovalnih disciplinah branilo 19 študentov. S svojimi izdelki v obliki seminarskih nalog in člankov so tekmovali v matematiki, računalništvu in biologiji, pomerili pa so se tudi v futsalu.

Vrnili so se z odličnimi rezultati: na tekmovanju iz matematike sta 1. mesto zasedla Đorđe Mitrović in Aleksandar Avdalović, na 2. mesto sta se uvrstila Kenny Štorgel in Tilen Sabadin, na tretje pa Roman Solodukhin (vsi študenti Matematike oziroma Matematičnih znanosti).

Tretja sta bila tudi Urška Gerič (Varstvo narave) na področju biologije in Mirza Krbezlija (Matematične znanosti) v kategoriji Informatika.

Študenti so takoj ob vrnitvi še polni vtisov delili nekaj prigod in občutkov.

Malvina Baša, študentka magistrskega programa Biopsihologija: »Primatijada je bila res odlično doživetje za vse, ki smo si želeli na prefinjen in sofisticiran način spoznati razne kulture Balkana. Prav tako je bila neprecenljiva priložnost za vse bodoče intelektualce, da so med sabo podelili nove revolucionarne ideje v tekmovanjih iz znanja. Svoje talente pa so lahko pokazali tudi športniki, kot so šahisti.«

Janž Gornik, študent Računalništva in informatike: »Zvenelo je strašno, prek 20 ur vožnje z avtobusom vse do morja Bolgarije. Besede, kot so avtobus, Bolgarija in morje, niso pogosto uporabljene v isti povedi. Na prvi pogled ni zvenelo najbolj privlačno, vendar smo kljub zadržkom štartali in kot pravijo za najboljše zgodbe, 'vse ostalo je zgodovina'. Spoznavanja, druženje, glasba, raznolikost, morje, šport, angleščina, srbščina, slovenščina, dogodivščine, ljubezen, spomini in še več. Vrnili smo se zadovoljni, navdušeni, 'zmačkani' in srečni! 20-urno vožnjo bi takoj ponovil (tudi stoje), da sem lahko tam, na Primatijadi.«

Taja Pajmon Rak, predsednica ŠS UP FAMNIT, študentka Varstva narave in soorganizatorka slovenske odprave v Bolgarijo: »Zame je bila Primatijada pravi mali projekt, saj je za organizacijo in koordinacijo takega dogodka potrebnega kar precej dela. Priznam, da sem 14 dni pred odhodom hodila spat najbolj zgodaj ob dveh zjutraj, kar je bilo kar utrujajoče, saj so se stalno pojavljala nova opravila, ki sem jih morala urediti pred odhodom. Vendar pa so uspešno izpeljan 'projekt' in zadovoljni študentje zadostno plačilo za vložen trud. Pri tem pa moram pohvaliti tudi naša najboljša šoferja, ki sta bila kljub dolgi in utrujajoči vožnji vedno dobre volje in pripravljena pomagati pri vsem potrebnem. Lepo sta se vklopila v našo mednarodno pisano družbo, se občasno z nami podružila tudi ob večernih urah in prišla podpirat naše nogometaše. Posebnost našega avtobusa je bila ta, da je bil mednarodno najbolj pester na celi Primatijadi, čemur smo se smejali na vsaki meji, saj smo med udeleženci našteli kar 9 različnih državljanstev.«

Taja je še dodala, da je vesela, ker so se kljub zmedeni organizaciji na samem dogodku dobro držali in jim to ni zbilo morale. Odlično so se povezali, zabavali, se podpirali na tekmovanjih, skupaj spoznavali Bolgarijo in marsikaj doživeli. Letošnje Primatijade se bodo zagotovo vsi spominjali z nasmeškom na ustih.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim študentom tudi iz naše strani.