TURIZEM V KOPRU, IZOLI IN PIRANU

Kam vas vabijo obalni župani?

Vroči sončni žarki, prijetna temperatura morja, plaže in mesta, polna živahnosti in življenja nakazujejo na poletne mesece, ko se tudi turizem v obmorskih mestih poveča. Turizem je v Sloveniji ena izmed pomembnejših panog. O trenutnih trendih v turizmu in pričakovanjih sodobnih turistov smo se pogovarjali s strokovnjakinjo za turizem, prof. dr. Majo Uran Maravić s Fakultete za turistične študije – Turistice Univerze na Primorskem.

Koper, Izola in Piran so starodavna obalna mesta. Pretorska palača – osrednji arhitekturni spomenik Kopra, skupaj z Armerijo, Foresterijo, Loggio in stolnico, mestu daje njegovo značilno podobo, Izola ima bogato ribiško tradicijo, poleg tega pa so v Simonovem zalivu vidni ostanki potopljenega ribiškega pristanišča (mimogrede, prav tu je Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem uspešno vzpostavila Arheološki park Simonov zaliv, več o tem), Piran pa se ponaša zaradi svoje izjemne arhitekture, ki je v celoti spomeniško zavarovana, z mogočno stolnico Sv. Jurija in več kot 800 let starimi sečoveljskimi solinami.

O turizmu v treh obalnih občinah smo se pogovarjali z županom Mestne občine Koper Alešem Bržanom, županom Občine Izola Danilom Markočičem in županom Občine Piran Geniom Zadkovičem. Vsem trem županom se tudi zahvaljujemo za čas, ki so si ga ob vseh obveznostih vzeli za ekipo UP budi.