Znani so finalisti letošnje Podjetne Primorske

Znani so finalisti letošnjega natečaja Podjetna Primorska 2017, ki ga že enajsto leto zapovrstjo organizira Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP). Med 41 prijavitelji je komisija izbrala 16 podjetniških skupin, ki želijo uresničiti svoje podjetniške ideje. Finalisti nadaljujejo z mentorskim programom in se bodo novembra potegovali za zmago v treh kategorijah natečaja. Nagradni sklad letos znaša 40.000 evrov.

Na natečaj se je letos konec marca prijavilo kar 41 podjetniških skupin v treh kategorijah natečaja: Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, Optimist in Navigator. UIP je organiziral strokovne delavnice, s pomočjo katerih so prijavitelji že v predfinalnem delu natečaja, v treh mesecih, pridobili dodatna znanja in veščine, tudi s področja javnega nastopanja in predstavitve svoje ideje. Sredi junija so opravili predstavitve pred strokovno komisijo, ki jo sestavljajo predstavniki gospodarstva, akademske sfere in predstavnik organizatorja natečaja.

Predsednik komisije, Primož Patru, direktor podjetja Dinit, d. o. o., ki je že lani sodeloval na natečaju, je po koncu predstavitev povedal, da »so bile letošnje skupine še bolje pripravljene in da je zaznati povečevanje inovativnih zamisli in prodornim mladih skupin, ki želijo uspeti v podjetništvu«. Z njim so se strinjali tudi drugi člani komisije: Ivan Majcen iz Primorske gospodarske zbornice, mag. Maja Cergol Lipnik iz Centra za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem, doc. dr. Suzana Laporšek s Fakultete za management UP, mag. Andrej Medved iz UIP in Timotej Pirjevec, predstavnik Mestne občine Koper, ki je ob koncu povedal, da »Mestna občina Koper podpira prizadevanja prodornih in podjetniško usmerjenih posameznikov in skupin, ki z realizacijo podjetniških idej in ustanavljanjem startup podjetij povečujejo gospodarski razvoj, še posebej v koprski občini«. Zanimiv komentar je podal tudi član komisije Aljoša Domijan iz podjetja Gambit Trade, d. o. o., da »je veliko idej, ki so popularne in tudi trajnostno naravnane«.
Foto: UIP.

Foto: UIP.

Komisija je izbrala 16 finalnih podjetniških skupin, od tega šest za Rektorjevo nagrado Univerze na Primorskem: Istrski kulinarični zabojček (nosilec Dane Podmenik), Tvad (nosilec David Lakošeljac), RiCikelj (nosilec Gregor Vizintin), Morana’s Myth (nosilka Jasmina Čargo), AR Map (nosilec Klen Čopič Pucihar) in Vrtnarjenje za otroke (nosilka Alenka Breznik).

Pet skupin se je uvrstilo v finale v kategoriji Optimist: Reinkarmika (nosilka Karmen Koren), Accessible Slovenia (nosilka Ines Cokan), Willi Milli (nosilec Luka Ivanovič), Istrijanček (nosilka Zoia Šavle) in Urbani ribnik (nosilec Peter Maričić).

V kategoriji Navigator, ki je namenjena že bolj izkušenim posameznikom in skupinam, pa so letos finalisti: IKSIKS - oblikovanje prostorske izkušnje (nosilka Katja Starc Card), Morje – Trips for kids (nosilka Mihaela Rupnik), METRES – outsourcing po meri (nosilka Astrid Fontanot), Permafruit (nosilec Andraž Zvonar) in Pameten zimski vrt (nosilec David Kodarin).

Dorijan Maršič, direktor UIP, je izrazil strinjanje s komisijo, da so letošnje ideje dobre in inovativne ter dodal: »Veseli smo, da je zelo veliko idej tudi trajnostno naravnanih. Skupine so dobro pripravljene, inkubator si bo še naprej prizadeval, da jim ponudi podporo pri uresničitvi svojih podjetniških idej tako v obliki strokovnih delavnic kot tudi preko povezovanja z gospodarstvom in z ustreznim mentorskim vodenjem.«

Finalisti bodo med poletjem do konca oktobra imeli na razpolago mentorje z različnih področij, ki jim bodo pomagali pri razvoju podjetniških idej. »Mentorski program je namenjen temu, da finalisti na koncu pripravijo končne izdelke ali storitve, podkrepljene s poslovnimi modeli ter tako lažje začnejo prodor na trg,« je povedala Tjaša Vidic, vodja natečaja.

Natečaj se bo zaključil v novembru, ko bodo podeljene nagrade za najboljše podjetniške ideje.

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske