Gradnja največje lesene stavbe v Sloveniji se je pričela

Gradnja stavb raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli se je z uvedbo izvajalcev v delo pričela konec preteklega tedna. Podjetje VG5 d.o.o. s partnerjem Marles Hiše Maribor, d.o.o., sta bila izbrana na javnem razpisu, zaključenem ob koncu preteklega leta. Gradnja dveh objektov v izolskih Livadah v velikosti 8.200 m2 in v vrednosti dobrih 11 milijonov evrov bo stekla v prihodnjih dneh. Pričakujemo, da bo gradnja zaključena v septembru 2021. 

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je nastal kot glavni cilj in rezultat projekta, ki je bil v okviru Obzorja 2020, programa Evropske unije za raziskave in razvoj, pridobljen leta 2016. Stavbi inštituta InnoRenew CoE bosta iz hibridne konstrukcije lesa, betona in jekla. Zgornja tri nadstropja glavne stavbe bodo v celoti lesena, zato bo inštitut največja lesena zgradba v Sloveniji doslej. Stavbi inštituta predstavljata raziskovalni projekt sam po sebi, saj bo med gradnjo in po njej na njih potekal intenzivni monitoring, ki bo omogočal vpogled v način staranja lesa v stavbah in lažje načrtovanje lesene gradnje v prihodnosti.

Projekt InnoRenew financirata Evropska komisija (Sporazum o dodelitvi sredstev št. 739574) v okviru programa Obzorje 2020 (H2020 WIDESPREAD-2-Teaming; #739574) in Republika Slovenija (Financiranje naložb Republike Slovenije in Evropske unije v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj).

Ob raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE bo urejen javni park. Vir: InnoRenew CoE

Novi stavbi raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Vir: InnoRenew CoE

Pogled na inštitut iz zahodne strani. Vir: InnoRenew CoE

 

Več informacij:

Lea Primožič, InnoRenew CoE
Livade 6, 6310 Izola/Isola, Slovenia
e-mail: lea.primozic@innorenew.eu
tel: +38640664998
http://innorenew.eu/en/