PRIVOŠČITE SI ZDRAV PRAZNIČNI ZAJTRK

V preteklem tednu je Študentski svet Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem pripravil Zdrav zajtrk, za študente, zaposlene in ostale. Prostori fakultete so dišali po prazničnih začimbah. Pripravo zajtrka je posnela ekipa UP Budi z vami pa delimo tudi recepta za Cimetove rolice in Božično pico jelko. Morda pa vam kakšen recept pride prav v teh prazničnih dneh.

CIMETOVE ROLICE

Sestavine

Rolice:

  • 240 ml mleka (1,5% m.m.)
  • 30 g sladkorja / stevia
  • 7 g kvasa
  • 240 ml mlačne vode
  • 2 jajci
  • 500 g polnozrnate moke
  • 200g bele moke
  • 100 g, zmehčanega na sobni T

Nadev

  • 80 g rjavega sladkorja
  • 6 žličk cimeta v prahu
  • 70 g mletih orehov
  • 30 g masla

Glazura

  • 40 g stopljenega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice kremastega sirčka

Postopek:

Mleko, sladkor in sol segrejemo v posodi na srednje močnem ognju. Občasno premešamo in počakamo, da se sladkor raztopi. Odstavimo in pustimo, da se mlečna mešanica ohladi. Nato v večji posodi raztopimo kvas z mešanico mleka in vode. Premešamo in pustimo 10 min. V mešanico s kvasom dobro vmešamo jajci ter ohlajeno mešanico mleka. Postopoma dodajamo moko in stopljeno maslo. Dobro premešamo in pričnemo z gnetenjem. Gnetemo približno 5 min, nato pokrijemo posodo s krpo ter pustimo vzhajati vsaj 30 min oziroma dokler se masa ne podvoji. Testo razdelimo na dva dela. Vsakega razvaljamo na pravokotnik, debeline med 0,5 in 1 cm. Pripravimo nadev. V manjši posodi  premešamo rjav sladkor, cimet v prahu, mlete orehe in stopljeno maslo. Mešanico enakomerno razporedimo po razvaljanem testu. Narežemo na 2 - 3 cm široke rolice, le-te pa položimo na poljuben pekač obložen s papirjem za peko, tako da je med njimi nekaj prostora za vzhajanje. Pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut na sobni temperaturi, oziroma, dokler se masa ne podvoji. Pečico segrejemo na 200°C in pečemo 20 -25 minut. Medtem naredimo glazuro. Stopimo maslo, primešamo sladkor v prahu in kremni sir. Še vroče rolice premažemo z glazuro.

 

BOŽIČNA PICA JELKA

Sestavine

Testo:

  • 800 g polnozrnate moke
  • 200 g bele moke
  • 80 g kvasa
  • 3 dcl oljčnega olja
  • 3 žlice sladkorja
  • 6 dcl mleka
  • 2 žlički soli

Nadev:

  • Paradižnikova mezga
  • Piščančja prsa v ovitku
  • Sir, lahek

Premaz:

  • Jajce
  • Žlica mleka

Postopek:

V manjšo posodo pripravimo kvas in mu dodamo dve čajni žlički sladkorja, ter ga prelijemo z mlačnim mlekom, da se kvas dobro raztopi. Pustimo da vzhaja. Obe moki presejemo in jih med seboj premešamo, ob strani dodamo dve žlički soli, vendar moramo paziti, da vsebine še ne premešamo. Pripravimo vdolbino, kjer bomo nalili kvas in začnemo gnetiti. Med gnetenjem dodamo še olje in mleko dodajamo po občutku. Če je testo trdo, mu dodajamo še mleko, če je pa že lepljivo in mehko, pa mu dodamo še malo moke, da je testo primerne konsistence. Ko testo zgnetemo, ga pokrijemo s servietom in pustimo, da počiva ter vzhaja.

Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na polovico in oblikujemo krogle. Nato razvaljamo eno kroglo v grobo oblike smreke približno za prst na debelo. Testo premažemo s paradižnikovo mezgo in posujemo z nadevi, lahko se dodajo tudi začimbe po želji. Nato razvaljamo še drugo kroglo, jo položimo čez nadev in oblikujemo smrekico. Nato pustimo še vzhajati smrekico, ter jo pred peko premažemo z jajčnim premazom. Pečemo približno 30-40 min, na predhodno ogreti pečici na 180°C.