UIP: NASA Space Apps Challenge

NASA Space Apps Challenge je mednarodni hekaton, ki je potekal med 19. in 21. oktobrom 2018 hkrati potekal v 200 mestih na vseh sedmih celinah. Med najboljših pet v kategoriji Global impact (Rešitev z največjim potencialom za izboljšanje življenja na Zemlji ali vesolju) se je po ocenah NASINIH strokovnjakov zapisala tudi ekipa iz Slovenije, ki si je vstopnico za globalno tekmovanje prislužila z zmago na hekatonu, ki ga je konec oktobra v Kopru organiziral Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

Hekaton temelji na sodelovalnem reševanju problemov, s ciljem izdelave odprtokodne rešitve za globalne izzive. Hekatoni so tehnološki razvojni maratoni, namenjeni talentiranim bistrim prostovoljcem - razvijalcem, inženirjem, tehnologom in oblikovalcem; vsakomur s strastjo in željo po takojšnjem pozitivnem učinku na svet.

Člani zmagovalne skupine Blue Ice se do pričetka hekatona med seboj niso poznali a to ocenjujejo kot prednost. Ekipo Blue Ice sestavljajo  Ula Valentič, Eva Pincin, Alenka Skvarč, Matija Gašpar in Luka Andolšek, ki je zmago v Kopru in super finale globalnega tekmovanja osvojila s kooperativno igro v kateri igralci rešujejo izzive globalnega segrevanja.