Prvi predstavniki Univerze na Primorskem že v Coimbri

Prvi predstavniki Univerze na Primorskem (UP) so v soboto, 14. julija odpotovali v portugalsko Coimbro, kjer so se začele letošnje Evropske univerzitetne igre. UP bodo v tekmovalnem delu prireditve zastopali košarkarji, igre pa bodo potekale v prelepem zgodovinskem mestu, ki ima izjemno pestro zgodovino. Prav zgradbe Univerze v Coimbri so na UNESCO-vem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Mesto Coimbra leži v notranjosti osrednje Portugalske, nahaja pa se približno 30 km vzhodno od atlantske obale in nekje na dveh tretjinah poti iz Lizbone proti Portu. Čeprav je bila naseljena že v neolitku in so v bližini današnjega mesta so našli 7000 let stare najdbe, se prvi uradni zapisi o mestu pojavljajo šele v rimskih časih.

Leta 1290 so v Lizboni ustanovili javno Univerzo, ki se je leta 1537 dokončno preselila v Coimbro. Danes je Univerza v Coimbri hkrati najstarejša portugalska univerza, ena najstarejših univerz z neprekinjenim delovanjem na svetu in ena največjih izobraževalnih ustanov na Portugalskem. Zato danes mesto Coimbra velja za študentsko mesto, mnogi jo kar imenujejo ‘Mesto študentov’. Univerzo sicer obiskuje 20.000 študentov, skupaj z ostalimi visokošolskimi in višješolskimi zavodi pa je v mestu okoli 35.000 študentov. Coimbra je znana tudi po svojih študentskih festivalih.

Letošnje Evropske univerzitetne igre bodo trajale od 15. do 28. julija, študentje-športniki merijo moči v tenisu, namiznem tenisu, veslanju, odbojki, judu. rokometu, ragbiju, futsalu, nogometu, kajaku, badmintonu ter košarki in košarki 3 na 3. Tekmovalci z UP so prisotni v obeh košarkarskih tekmovanjih.

Za uvod zmaga in poraz

Ekipa Univerze na Primorskem v košarki 3×3 je prvi tekmovalni dan Evropskih univerzitetnih igre v skupini A, ki so se včeraj začele v portugalski Coimbri, že odigrala dve od treh predvidenih tekem. Prvo je nesrečno izgubila, drugo pa gladko dobila.

Dopoldan so se Aleks Cvetičanin, Matija Radanović, Andrej Volk in Tim Škerbec pomerili z francosko univerzo iz Rouena, povedli že z 11:6, nato pa je Francozom uspelo preobrniti potek tekmo in jo z nekaj sreče v končnici tudi dobiti z 19:18.

Člani ekipe UP v igri 3×3

Popoldan je sledila tekma proti portugalski univerzi iz Minha, ki so jo ‘Primorci’ odigrali bolje. Tokrat so povedli s 14:7 in potem niso dopustili presenečenj, ampak so zanesljivo slavili s 14:10.

»V drugem dvoboju smo pričakovano zmagali, saj smo bolj kakovostno moštvo. Za razliko od prve tekme smo odigrali taktično bolje po visokem vodstvu. Se bomo pa morali še precej potrudit, če se želimo boriti za medalje, po kar smo tudi prišli. Imamo še precej rezerve, tudi kar se tiče uigranosti. Tudi to je bil del vzrokov za poraz na prvi tekmi. Naši fantje ne igrajo redno košarke tri na tri, kjer so tudi koši in žoge malce drugačni. Po našem vodstvu z 11:6 bi morali odigrat drugače, oni pa so nas s tremi nemogočimi trojkami ujeli, nato pa nam je v končnici zmanjkalo malo sreče,« je povedal vodja ekipe UP Boštjan Lešnik.

Sicer tekma v košarki 3×3 traja 12 minut, oziroma do 21 točke, v prvem delu tekmovanja pa je v vsaki skupini šest ekip. Po trenutnem programu primorsko moštvo danes ob 21.10 po lokalnem času (1 ura razlike s Slovenijo) čaka še tekma z madžarsko Univerzo za telesno vzgojo, jutri pa ob 10.20 tekma proti dunajski univerzi, popoldan ob 18.30 pa še ‘poslastica’ proti Univerzi Beograd.

Za konec zmaga UP proti Univerzi Ljubljana 

Ekipa Univerze na Primorskem v košarki 3×3 je na EUG v Coimbri končala s tekmovanjem na 15. mestu, za tolažbo pa je v zadnji tekmi zanesljivo zmagala v slovenskem derbiju z Univerzo Ljubljana.

Tretji dan nastopov na evropskih univerzitetnih igrah so košarkarji Univerze na Primorskem začeli s tekmo proti izraelski OAC. To pravzaprav ni bila tekma, ampak festival trojk. Naši so namreč vse točke dosegli z osmih metov z razdalje, na drugi strani pa je Almog Barak po uvodnem metu za točko sam nanizal 10 trojk zapored in s soigralci zmagal z 21:16. Sicer trojke v točkovanju košarke 3×3 štejejo dve točki, ‘navaden koš’ pa eno točko.

Potem so se Primorci srečali z Univerzo za tehnologijo in ekonomijo iz Budimpešte. Ta dvoboj je bil povsem drugačen od prejšnjega. Madžari so bolje začeli in bili večji del tekme v prednosti, v končnici pa so jih košarkarji UP ujeli in prehiteli. Toda nepopustljivi nasprotniki so uspeli pred še pred koncem rednega dela izenačiti na 17:17, v podaljšku pa so zadeli prvo trojko in zmagali z 19:17.

Usoda je hotela, da sta se tako v dvoboju za 15. mesto srečali slovenski ekipi iz Kopra in Ljubljane. Tekma med  Univerzo na Primorskem in Univerzo Ljubljana pa je bila izenačena le prvi dve minuti. Potem so Aleks Cvetičanin, Matija Radanović, Andrej Volk in Tim Škerbec ušli, povsem nadigrali Ljubljančane in se od nastopov v košarki 3×3 poslovili s prestižno zmago z 22:14.

V konkurenci 24 ekip je tako UP končala na 15. mestu, kar je zagotovo nižje, kot so vsi pričakovali. Vendar pa je bilo tekmovanje razburljivo in polno zasukov, tako da si ga bodo prisotni zagotovo še dolgo zapomnili. Primorski košarkarji so precej višjo uvrstitev zapravili le zaradi kančka športne smole v podaljšku zadnje tekme skupinskega dela tekmovanja, sicer bi imeli odprta vrata do četrtfinala.

Z atomsko tretjo četrtino do gladke zmage

Košarkarska selekcija Univerze na Primorskem je nastope na Evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri začela z visoko zmago. V tekmi skupine A je košarkarska ekipa UP premagala madžarsko Univerzo iz Miskolca s 94:73 (17:23, 24:17, 29:12, 24:21).

Košarkarji UP so v petek odpotovali na Portugalsko in se nastanili v Coimbri, v soboto dopoldan so opravili prvi trening, popoldan pa je bil na vrsti žreb skupin. V košarkarskem delu EUG sicer sodeluje 16 moških in 16 ženskih ekip.

sdr

Žreb je določil, da so Primorci v skupini A za nasprotnike dobili univerze iz Miskolca, Seville ter domače Coimbre. Strokovni štab moške košarkarske ekipe Univerze na Primorskem je bil z razpletom žreba zadovoljen, saj se nasprotniki, vsaj na papirju, niso zdeli nepremagljivi. Trener Boštjan Lešnik je pred uvodno tekmo ocenil, da so naši fantje pripravljeni in dobro motivirani za nastop. Kot se je kasneje izkazalo, je imel prav.

Prvi dvoboj v Coimbri so naši sicer začeli z malce treme, vendar pa so slabše odigrali le zadnji dve minuti prve četrtine, ko so Madžari s petimi zaporednimi točkami ušli na 23:17. Potem pa so primorski košarkarji zaigrali precej bolje in sredi druge četrtine že prešli v tesno prednost. Tekma je bila odločena v tretji četrtini, ko so se Slovenci povsem razigrali ter od vodstva z 41:40 prišli do neulovljive prednosti s 70:52. V zadnjem delu igre se je razlika vseskozi gibala okrog 20 točk in na koncu je UP zmagala s 94:73. V drugi tekmi skupine A je španska Sevilla porazila domačo Coimbro z 89:56, tako da so sedaj razmerja moči v skupini že povsem jasna.

»V prvem polčasu smo igrali malce slabše v obrambi, med odmorom pa smo se dogovorili, da ‘stisnemo’. In odigrali smo zares atomsko tretjo četrtino. Ampak na naslednjih tekmah bo potrebno odigrati v obrambi brez minute predaha, če želimo konkurirati za višja mesta. Naš naslednji nasprotnik bo Coimbra, ki je morda še najmanj kakovostno moštvo v skupini. Sevilla pa ima nizko, a zelo hitro ekipo in z njimi se bomo v torek najbrž borili za prvo mesto v skupini,« je vtise po prvem tekmovalnem dnevu strnil ‘Steve Kerr’ UP Boštjan Lešnik.

V primorskih vrstah je na prvem nastopu Tim Škerbec zbral 29 točk, Matija Radanovič 22, Matej Teo Klepač 15, Andrej Volk 13, David Vac 6, Aleks Cvetičanin 5, Dimitri Boccai in Boštjan Lazar po 2 točki. Univerza na Primorskem se bo v drugem nastopu v ponedeljek ob 16.45  srečala prav z domačini.

Pred odhodom košarkarske ekipe UP na Portugalsko je ekipa spletnega portala UP BUDI obiskala fante na treningu. Več v video-prispevku, ki sta ga pripravila Anja Curk Repič in Damjan Muhič.