V torek, 20. novembra 2018, so na UP Fakulteti za vede o zdravju organizirali Karierni dan za študijske programe Aplikativne kineziologije, ki študente opremijo s temeljnimi in uporabnimi znanji o telesni aktivnosti in zmogljivosti ljudi ter vplivu na zdravje. Diplomirani kineziolog je strokovno izobražen delavec v športu, ki lahko v skladu s pridobljenimi kompetencami načrtuje, organizira, izvaja in spremlja proces športne vadbe. Zaradi posledic sodobnega načina življenja in neaktivnega življenjskega sloga je vloga kineziologije kot znanosti o gibanju danes vse bolj pomembna in aktualna, kineziologi pa želen in iskan kader.

Na Kariernem centru Univerze na Primorskem so z namenom povezovanja študentov, diplomantov, partnerjem iz okolja in fakultete izoblikovali dogodek, ki je namenjen predstavitvi kompetenc diplomantov naših fakultet, potreb delodajalcev, želja študentov in mladih diplomantov ter predvsem obojestranskemu povezovanju in mreženju.

Na kariernem dnevu je doc. dr. Dorjana Zerbo Šporin, predstojnica Katedre za kineziologijo in fizioterapijo predstavila študijske programe aplikativne kineziologije na vseh treh stopnjah študija, asistent Jernej Rošker, pa je sodelujočim predstavil praktično usposabljanje, ki poteka v okviru študija in pogoje za mentorstvo.

V nadaljevanju so sledile predstavitve partnerskih institucij, ki so temeljile predvsem na možnostih vključevanja študentov in diplomantov v njihovo delovno okolje ter medsebojnega povezovanja preko različnih projektov.

Kariernega dneva se je udeležilo 30 študentov, ki so se po uradnem delu individualno dogovarjali za nadaljnje sodelovanje. Tako s strani delodajalcev kot študentov se je izkazalo zanimanje za povezovanje, predvsem v obliki opravljanja prakse in študentskega dela. Po naših podatkih bo takih sodelovanj veliko, saj so sodelujoči študentom predstavili potrebo prav po tem kadru. Poudarek je predvsem na delu z otroki v športnih taborih, pomoč pri izvajanju tečajev, pomoč pri organizaciji tekem in potovanj ekip, delo s sponzorji in delo v športnem marketingu iščejo pa tudi plavalne voditelje, športne animatorje, soorganizatorje in soizvajalce športnih programov in svetovalce za prehrano.

Z njimi so bili:

  • Svojtrener.si, Simon Požek in Szilvia Kollo
  • Vaterpolo društvo Koper Primorska, Nejc Potočnik
  • Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič, dr. Breda Franetič Prunk
  • KK Sixt Primorska, Jure Mursec
  • Center za krepitev zdravja ZD Murska Sobota, Mitja Dišič
  • Aktiven otrok, Mitja Mikolavčič
  • Center za krepitev zdravja ZD Slovenska Bistrica, Silvija Lunder in Nika Bertalanič
  • Kajak kanu klub Adria Ankaran, Vladimir Jakomin