Pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) se bo v koprski Taverni v soboto, 31. marca 2018, med 16. in 23. uro odvil že peti Dan vina in čokolade. Udeleženci bodo lahko degustirali več vrst vin istrskih vinarjev ter čokolad in čokoladnih sladic.

Dan vina in čokolade 2018 (letak)S prireditvijo želijo študenti podpreti mlade vinarje in dogodek zasnovati v obliki »mladi za mlade«. Namen Dneva vina in čokolade je mladim približati različne vrste vin in njihovo pridelavo, hkrati pa jih seznaniti z različnimi okusi in vonji vina ter ga prikazati kot odlično kombinacijo s sladicami.

»Glede na vsakoletno povečanje števila obiskovalcev prireditve ocenjujemo, da zanimanje za vinsko kulturo med mladimi in tudi širšo javnostjo narašča. Poslanstvo izobraževanja o kulturnem pitju vina in zmernem uživanju pravih razvad želimo krepiti in nadaljevati tradicijo spodbujanja kulturne zabave,« sporoča Damira Omerčević, sekretarka za interesne dejavnosti ŠOUP.

Na Dnevu vina in čokolade bo prisotnih 9 vinarjev iz slovenske Istre: Ekološko posestvo Vina Montis in Eko Laura, Vina Bordon, Kmetija Jogan, Domačija Ražman, Vina Zaro, Vinska klet Rakar, Vinska klet Plahuta, Ekološko vinogradništvo Rodica in Vinska klet Kralj. Prisotna bodo še Vina Povh iz Vipavske doline.

Za čokoladne sladice bodo poskrbeli: Iridis Sweets, Sladki Cekini, La Chocolate, 20chocolate, ChocoMe, Mojačokolada.si, Čokoladnica Da Ponte in Kavarna in slaščičarna Triglav.

Degustacija vin in čokoladnih sladic bo potekala s kuponi. Cena enega kupona bo 0,50 €. Del zbranega zneska bo namenjen v Sklad za socialno ogrožene študente Univerze na Primorskem.

»Izobraževanje in osveščanje sta ključna dejavnika, ki pripomoreta k naraščanju kulturnega načina zabave ter kakovostnega druženja ob dobri družbi s kozarcem vrhunskega slovenskega vina,« je za zaključek dodala Damira Omerčević.

Dan vina in čokolade 2017
Foto: Kim Shine Photography/ŠOUP.

Program prireditve bo, poleg degustacije in zabavnega programa, vključeval še dve delavnici. Udeleženci delavnic se bodo lahko preizkusili v slepem okušanju vin in sladic, najboljši okuševalci pa se bodo potegovali za bogate nagrade.

Prireditev bo povezoval Iztok Gustinčič, za glasbeno spremljavo med degustacijo pa bosta poskrbela DJ Chumma in kitarist Simon Čamernik.

Pred in po osrednjem dogodku organizatorji pripravljajo še tri brezplačne delavnice, preko katerih se bodo udeleženci podrobneje spoznali s kulturo pitja vina in izdelave čokolade. V sredo, 27. marca, bo potekala delavnica spoznavanja vina s sommelierjem, 4. aprila delavnica o pridelavi čokolade in 9. aprila podjetniška delavnica o čokoladi s predstavniki podjetja Mojačokolada.si. Podrobnosti o delavnicah bodo objavljene na spletni strani organizatorja ŠOUP in na Facebook strani Vino in čokolada.

Projekt sofinancira Mestna občina Koper in podpira Društvo vinogradnikov slovenske Istre.
Medijska pokrovitelja sta Regional Obala ter Portal Gastrogurman.si.