Bar Cameral je v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem v nedeljo, 16. septembra 2018, že tretje leto zapored organiziral dogodek Odprti vrtovi Kopra, v okviru katerega so številni udeleženci ob dobrem vinu, hrani in glasbi pokukali v skrite zelene oaze Kopra ter izbrali najlepšega, tj. vrt na Zadružni ulici 1.

Začetek dogodka pred barom Cameral. Foto: Jaka Ivančič

S pomočjo strokovne komisije v sestavi vodje ljubljanskega botaničnega vrta Jožeta Bavcona, krajinskega arhitekta Etbina Tavčarja ter Jadrana in Darinke Čalija, ki sta zmagala na natečaju za najlepši vrt leta 2016, so se udeleženci dogodka podali po označenih vrtovih ter izbrali najlepše. Vrtove si je ogledal tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Župan Boris Popovič na enemu od tekmovalnih vrtov. Foto: Jaka Ivančič

Razglasitev, ki jo je vodil Blaž Maljevac z Radia Koper, je ob glasbeni spremljavi Lane Petrovič in Kima Babiča potekala na vrtu samostana sv. Ane. Zmagovalci so s strani javnega podjetja Marjetica Koper prejeli vrednostni bon za nakup v Vrtnariji Marjetica, in sicer je nagrado za najlepši vrt v letu 2018, ki jo je podelil podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, prejel zeleni kotiček na Zadružni ulici 1, za katerega skrbi družina Blaževič Lapajne, drugouvrščeni vrt je na ulici Agrarne reforme, tretjeuvrščeni pa na Cankarjevi ulici.

Organizatorki dogodka, podžupan MOK, člani strokovne komisije in lastniki odprtih vrtov. Foto: Jaka Ivančič

Zmagovalni vrt je majhen, vendar premore gredice z mediteranskimi zelišči, okrasnimi rastlinami in zelenjavo ter teraso in celo otroško igrišče. Ima svoj kompostnik in podzemno cisterno. Obiskovalce je zanimala tudi časovna kapsula nekdanjega lastnika Josipa Ahleka, ki so jo lastniki vrta ob obnovi hiše našli v eni od sten.

Zmagovalni vrt na Zadružni 1. Foto: Jaka Ivančič

Na dogodku je bilo poskrbljeno tudi za najmlajše, saj je Petra Furlan s Pedagoške fakultete organizirala delavnico Lov na zaklad. Med iskanjem so otroci spoznali mediteransko rastlinstvo, izbrali najljubši vrt ter pripravili presenečenje za vse udeležence dogodka.

S prireditvijo, ki jo finančno podpira Mestna občina Koper, si organizatorki Nina Krivec Rudolf (Bar Cameral) in Tina Cotič (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem) prizadevata povezati občane in razkriti skrite zelene kotičke mesta ter na takšen način spodbuditi k trajnostnemu razvoju in širitvi zasebnih zelenih površin v mestu.

Dogodek so podprli tudi drugi sponzorji, to so Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Javno podjetje Marjetica Koper, d. d., Radio Koper, Vinakoper  d. o. o., Kmetijska zadruga Agraria Koper, d. o. o., ter Mini dekor, cvetličarstvo in aranžerstvo d. o. o.