Ob svetovnem dnevu hrane, 16. oktobra, so na Fakulteti za management v sodelovanju s Centrom dnevnih aktivnosti Koper pripravili in postregli istrski zajtrk, kot si so ga zamislili študenti in njihovi mentorji, ki so sodelovali pri projektu Razvoj kulinaričnega produkta Istrski zajtrk v okviru programa Po kreativni poti do znanja.

Študenti treh fakultet Univerze na Primorskem – Boris Ovšek, Vesna Prezelj, Gregor Mulev, Valentina Novak, Urša Kogovšek, Lea Žabkar, Kristina Taja Gruenfeld in Nejc Kovačič – so v okviru programa Po kreativni poti do znanja razvili produkt Istrski zajtrk (glej novico o predstavitvi projekta). Z idejo je postregla njihova delovna mentorica Mateja Hrvatin Kozlovič. Skupaj s pedagoškimi mentorji pa so mu dodali značaj povezovanja lokalnih pridelovalcev in ponudnikov namestitev v notranjosti slovenske Istre ter krepitve prepoznavnosti lokalne kulinarike in sodelovanja med kmetijstvom in turizmom.

Na današnjem dogodku, ki je potekal v prostorih Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, so predstavili plodove štirimesečnega sodelovanje študentov, fakultete in gospodarstva ter postregli z istrskim zajtrkom. Navzoče je uvodoma pozdravila prodekanja za izobraževanje doc. dr. Elizabeta Zirnstein. Pedagoška mentorica s Fakultete za management viš. pred. Katrina Košmrlj – pri projektu sta poleg nje sodelovali še pedagoški mentorici izr. prof. dr. Aleksandra Brezovec s Fakultete za turistične študije – Turistice in doc. dr. Mojca Stubelj s Fakultete za vede o zdravju – je predstavila projekt in jedilnike zajtrkov, ki so jih zasnovali v okviru projekta. Vsak jedilnik so seveda oplemenitili s svojo zgodbo.

Delovna mentorica pri projektu Mateja Hrvatin Kozlovič je povedala, da je zelo vesela, da je fakulteta imela posluh za njeno idejo. Še bolj pa jo veseli to, da so idejo z zagnanostjo in kreativnim sodelovanjem tudi uspešno uresničili.

Svoje izkušnje pri projektu je z navzočimi delila tudi študentka Kulturnega turizma na Fakulteti za turistične študije – Turistici Lea Žabkar, ki je sodelovala pri projektu. Povedala je, da so se vsi, ki so sodelovali pri projektu, naučili veliko novega, še posebno, kako sodelovati v ekipi z osebami z različnih področij in brez predhodnih poznanstev. Izpostavila je zelo dobro sodelovanje in enakomerno porazdelitev dela, kar je bila formula za uspešno oblikovan produkt. Pohvalila je veliko podporo mentoric Mateje Hrvatin Kozlovič in viš. pred. Katarine Košmrlj, ki sta jih spodbujali in jim pomagali ostati na pravi poti. Omenila je še, da so bili deležni tudi kritik in zavrnitev za intervjuje s strani ponudnikov ali potencialnih dobaviteljev, kar pa so z vztrajnostno vendarle opravili in dobili želene podatke. »Celotna izkušnja bo ostala vedno z nami, saj je vsak imel možnost sodelovati na vsakem koraku: od analize, oblikovanja, promocije, pridobivanja podatkov in sama predstavitev. Na lastni koži smo lahko izkusili kako dolga in naporna je pot, ampak jo je z dobro ekipo in mentoricami mogoče premagati,« je še dodala Lea.

In na koncu še od besed k dejanjem: postrežen je bil istrski zajtrk, ki ga je pomagala pripraviti gospa Milena iz CDA Koper. Postregli so dva različna zajtrka:

Tradicija po istrsko: bel kruh, panceta, suha klobasa, sir, namizne oljke, breskev. Zajtrk je namenjen vsejedcem, ki imajo radi pridih tradicionalnosti. Istrski narezek z značilnimi dobrotami Istre – panceta, suha klobasa, sir in dodanimi namiznimi oljkami – bo zadovoljil še tako zahtevnega gosta. Zraven se postreže še bel kruh, ki je od nekdaj značilen za Istro in bo zagotovo navdušil s svojo teksturo. Za konec se posladkajte še s svežo, sočno breskvijo in vaše kulinarično doživetje bo popolno.

Istrska poslastica: koruzni kruh, figova marmelada ali figov hlebček, maslo, mleko ali jogurt. Zajtrk je namenjen sladkosnedom, ki želijo okusiti tradicionalne posebnosti Istre. Razvaja s sveže pečenim koruznim kruhom s hrustljavo skorjo in mehko sredico. Figova marmelada oziroma figov hlebček bosta zagotovo navdušila še tako zahtevnega sladkosneda. Ob tem se okrepite še s kozarcem mleka ali domačega jogurta in že boste pripravljeni, da v nov dan zakorakate polni energije.

Gospa Milena iz CDA Koper, ki je bila glavna v kuhinji, je spekla tudi kruh – belega, koruznega in ajdovega, pripravila fritajo s panceto in šparglji ter skuhala okusen domač šipkov čaj in dišečo belo kavo iz cikorije.

Druženje je bilo prijetno, poučno, predvsem pa okusno. Zahvale grejo CDA Koper, gospe Mileni in Agrarii Koper, ki je omogočila izvedbo dogodka.

Novica z videom o dogodku je bila objavljena tudi na spletnih straneh Radia Koper.

Program Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2016–2020 (PKP) je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS prvič razpisal 12. avgusta 2016. Projektno delo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, je namenjeno spodbujanju povezovanja in sodelovanja visokošolskih študentov in učiteljev z gospodarskim in negospodarskim okoljem.