O piškotkih

V spletišču upbudi.upr.si se uporabljajo spletni piškotki.

Kaj je piškotek

Piškotek je podatek, ki se ob obisku spletnega mesta prenese v obiskovalčev brskalnik, ta pa ga v majhni besedilni datoteki shrani v računalnik. Ob naslednjem obisku uporabnikov brskalnik posreduje ta podatek strežniku spletnega mesta, s čimer ugotovi, da ga je ponovno obiskal isti brskalnik.

Piškotki ne omogočajo dostopa do vsebine uporabnikovega računalnika in ne vsebujejo osebnih ali kakršnihkoli drugih podatkov, s katerimi bi bilo mogoče identificirati uporabnika.

Namen piškotkov

Namen uporabe piškotkov je predvsem izboljšanje uporabnikove izkušnje med obiskom spletnega mesta.

Obenem omogočajo skrbniku spletišča, da spremlja njegovo obiskanost, razlikuje nove in stare obiskovalce, bolje razume, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto, se premikajo med spletnimi stranmi, ugotovi, katere vsebine so bolj ali manj obiskane ipd. Tako lahko funkcionalno in vsebinsko prilagaja spletišče, da je učinkovitejše in bliže interesom obiskovalcev.

Vrste piškotkov

Piškotke lahko razvrstimo na več načinov:

  • Lahko so lastni, torej nameščeni iz obiskanega spletišča, ali drugi, take namestijo viri zunaj obiskanega spletišča.
  • Lahko so začasni oz. sejni, ti se izbrišejo ob izhodu iz brskalnika, ali trajni oz. shranjeni, ti imajo določen datum trajanja do izbrisa.

Z vidika relativne nujnosti za uporabniško izkušnjo pa jih lahko razvrstimo tako:

  • nujno potrebni: omogočajo pravilno delovanje spletne strani in osnovno uporabniško izkušnjo;
  • funkcionalni piškotki: omogočajo, da si spletno mesto zapomni uporabnikove izbire (npr. nastavitev velikosti besedila), s čimer mu izboljšajo uporabniško izkušnjo;
  • izvedbeni: to so predvsem piškotki za spletno analitiko, ti zbirajo statistične podatke o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto, npr. od kod prihaja, kako se premika med stranmi, katere strani obiskuje najpogosteje, ter piškotki družabnih omrežij, ti omogočajo deljenje vsebin in povezovanje s prijatelji na družabnih omrežjih;
  • oglaševalski: s temi piškotki oglaševalci analizirajo spletno vedenje uporabnikov, ki so videli njihov oglas, jim ob naslednjih obiskih prilagajajo oglasna sporočila ipd.

Podatki, ki jih zberejo kakršnikoli piškotki, so vselej združeni in zato anonimni.

Kateri piškotki se uporabljajo v tem spletišču

Od zgoraj naštetih se v tem spletišču uporabljajo tako začasni kot trajni piškotki:

  • lastni piškotki: nujno potrebni in funkcionalni piškotki;
  • piškotki iz drugih virov: piškotki družabnih omrežij in piškotki za spletno analitiko.

Oglaševalskih piškotkov to spletišče ne uporablja.

Strinjanje z namestitvijo piškotkov

Če po prvem obisku, ko dobite sporočilo o uporabi piškotkov, nadaljujete z uporabo našega spletnega mesta, domnevamo, da se strinjate z namestitvijo zgoraj naštetih piškotkov.

Če pa želite nadzirati, kako se piškotki nameščajo v vaš računalnik, ustrezno nastavite vaš brskalnik. Spodaj so navodila za urejanje nastavitev v raznih brskalnikih.

Navodila za upravljanje piškotkov

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da vedno sprejema piškotke (to je običajno privzeta nastavitev vseh brskalnikov), sprejema samo lastne piškotke, vpraša za dovoljenje za namestitev piškotkov obiskanega spletišča ali ne sprejema nikakršnih piškotkov. Poleg tega je brskalnike mogoče nastaviti tudi tako, da se ob izhodu iz brskalnika vsi piškotki izbrišejo. Spodaj so našteti najpogostejši spletni brskalniki, s klikom nanje se prikažejo navodila za upravljanje piškotkov:

Če želite blokirati samo piškotke za spletno analitiko, lahko to storite z namestitvijo dodatka Google Analytics Opt-out Browser Add-on.