Raziskovalna skupina UP FTŠ – Turistice se je med 22. in 24. januarjem 2018 udeležila študijskega obiska v jugovzhodnem delu avstrijske Štajerske.

V okviru projekta Riviera4Seasons2 – Skupna dediščina za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na Opatijski in Portoroški rivieri v okviru programa Interreg V-A Slovenija Hrvaška smo se dr. Helena Nemec Rudež, Milka Sinkovič in Ana Allegra s Fakultete za turistične študije – Turistice Univerze na Primorskem z ostalimi partnerji med 22. in 24. januarjem 2018 udeležile študijskega obiska v jugovzhodnem delu avstrijske Štajerske. Projekt nadgrajuje ohranjanje dediščine slovenske in hrvaške Istre z zaledjem z vključevanjem naravne in kulturne dediščine ter dogodkov na podeželju v novo oblikovane itinerarije.

Vulkanland (vulkanska dežela) je izjemna zgodba o nastanku in delovanju regije, ki velja za sinonim zglednega medsebojnega sodelovanja in marketinškega povezovanja med različnimi ponudniki. Inovativna kulinarična, obrtna in turistična destinacija je do leta 1994 veljala kot najmanj razvito področje v Avstriji. Njena največja naravna znamenitost so ostanki 40 ugaslih vulkanov, kjer se danes med drugim nahaja 26 vrelcev termalne, mineralne in zdravilne vode. Z enotno blagovno znamko »Steirisches Vulkanland« se je dežela do danes razvila v prepoznavno turistično regijo Evrope, kjer igrajo najpomembnejšo vlogot radicionalna kulinarika, obrt in turizem.

Nastanjeni smo bili v termalnem hotelu Rogner Bad Blumau, ki se nahaja v osrčju avstrijske štajerske termalne regije. Življenje v harmoniji z naravo – to je bila vizija avstrijskega umetnika Friedensreicha Hundertwasserja, ki je na pobudo in ob finančni podpori podjetnika Rognerja oblikoval idejo za hotel.

V okviru študijske ture smo si ogledali podeželje ter ponudnike, ki se učinkovito povezujejo z regijo. Obiskali smo vinsko posestvo Herrenhof Lamprecht, kjer pridelujejo ekološka vina, ki ob zorenju v sodih poslušajo klasično in jazz glasbo. V čokoladnici Zotter smo po zanimivi predstavitvi zgodbe o uspehu imeli možnost degustirati okrog 200 vrst čokolad različnih okusov in sestavin. V šunkarni oz. manufakturi mesnih izdelkov (šunka, pršut, klobase, slanina ipd.) Vulcano v Auersbachu smo pod strokovnim vodstvom dobili vpogled v obdelavo, proizvodnjo in tehniko zorenja pršuta. Avstrijska Štajerska slovi tudi po bučnem olju z zaščiteno označbo porekla. V zrnoteki in oljarni Steierkraft smo si ogledali proces proizvodnje bučnega olja. V enem najstarejših mlinov z lastno hidroelektrarno Schalk Mühle meljejo žitarice lastne bio proizvodnje.

Pri vseh ponudnikih je v lično urejenih trgovinah možno kupiti njihove proizvode in tudi proizvode drugih blagovnih znamk iz regije Vulkanland. Srečali smo se tudi s predstavniki turističnih organizacij Thermenland Steiermark in Regionalmanagement Vulkandland – Spirit of Regions, ki skrbita za promocijo destinacije in povezanost med ponudniki. Študijsko turo smo zaključili z obiskom mesta Weiz, ki že nekaj let uspešno sodeluje s Turističnim združenjem Portorož na področju turistične promocije.

Regija deluje zelo funkcionalno, prav tako so med seboj povezani tudi ponudniki, ki se zavedajo dejstva, da so skupaj močnejši in bolj prepoznavni. Predvsem pa je ponudnikom uspelo oblikovati zgodbo. Prodajajo zgodbo, ki jim jo je uspelo ustvariti z individualnim miselnim in dejansko izvedenim preskokom, ki se kaže v znanju in moči povezovanja, skupnem nastopu in tržni zavesti, samospoštovanju, nezavisti in v trdnem prepričanju vase.

Dr. Helena Nemec Rudež, Milka Sinkovič in Ana Allegra, UP FTŠ