December je tisti mesec v letu, ki še posebno kliče po človečnosti, po dobrih dejanjih in po malih pozornostih. Zato so se študenti UP PEF odločili, da svoj čas namenijo prostovoljstvu in dobrodelnosti.

V sodobnem svetu so dom, hrana in ljudje, ki ti stojijo ob strani, za mnoge samoumevni. Marsikdo, pa tega nima – so brez strehe nad glavo, osamljeni, potrebujejo pomoč ali pa le pogovor ter želijo biti opaženi, videni in ljubljeni. Tega se zavedajo tudi študentke magistrskega študijskega programa druge stopnje Socialna pedagogika, ki so v Dnevnem centru za brezdomce v Dekanih izvedle projekt »Od remija do prijateljstva«. Aldina Beganović, Barbara Andrejašič, Elena Lazarova, Kristina Petrinja, Nina Šuligoj in Simona Prezelj so na fakulteti v prazničnem decembrskem času zbirale darila, od oblačil do kozmetike, s katerimi so 19. decembra osrečile brezdomce. Ob zaključku projekta so bili tako uporabniki kot študentke izredno hvaležni za velik odziv in dobrodelnost, zato se vsem, ki so prispevali k hvaležnemu nasmehu in solzi sreče, zahvaljujejo.

Darila, ki so jih za brezdomce zbrale študentke PEF
Darila, ki so jih za brezdomce zbrale študentke PEF. Foto: Elena Lazarova.

Študentke magistrskega študijskega programa druge stopnje Inkluzivna pedagogika Monika Juršić, Nina Kožman, Fata Melkić-Mujagič, Ema Palovšnik, Veronika Rupnik in Marija Sladič pa so 21. decembra pod mentorstvom dr. Vanje Kiswarday in Karmen Drljić za otroke iz Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož izvedle božično-novoletno delavnico. To dragoceno priložnost in izkušnjo jim je omogočila Patricija Lovišček iz zavoda Modri december.

Tako kot vsako leto so bili v decembru glasbeno ustvarjalni tudi študenti 1. letnika visokošolskega strokovnega študijskega programa Predšolska vzgoja. Lara Škrlec, Tadej Trampuš, Eva Žnidaršič, Nija Prah, Klara Pregelj, Tina Čeč, Meta Čuk, Sabina Petrovčič, Lara Martinčič in Katja Arh so pod mentorstvom Bojane Kralj pripravili glasbeno pravljico »Dogodivščine tvoje frnikole« (avtorica glasbe Mira Voglar, koreografija Katja Arh), s katero so pod okriljem Društva prijateljev mladine Koper razveseljevali otroke iz koprskih vrtcev.

Študenti PEF med izvedbo glasbene pravljice
Študenti PEF med izvedbo glasbene pravljice. Foto: Sara Marinič.

Z glasbeno pravljico so študentke Katja Andrejčič, Larisa Brinovec, Anamari Furara, Taja Glinšak, Nika Horvat, Katra Janc, Urša Holer, Tadeja Kepe, Katja Pestotnik in Natalija Kalan gostovale tudi v prostorih Študentskega centra UP, kjer so zaigrale, zaplesale in zapele za otroke iz študentskih družin.

Študentke PEF v ŠCUP
Študentke PEF v ŠCUP. Foto: Daniel Škerjanc/ŠOUP.

Srce bodočih vzgojiteljev in učiteljev z UP PEF ne pozna meja, zato so obiskali tudi otroke v slovenskem zamejstvu v Italiji in jim s pripovedovanjem pravljic popestrili praznične dni.

Andreja Sopič, UP PEF