Danes je mednarodni dan univerzitetnega športa

Slovenska univerzitetna športna zveza in Športna zveza Univerze v Ljubljani obeležujeta mednarodni dan univerzitetnega športa s pohodom, Univerzitetna športna zveza Maribor z rolarsko parado ZZrolano mesto, Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) pa s Študentsko obalno štafeto.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je na predlog Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) novembra 2015 sprejela odločitev, da en dan v letu posveti univerzitetnemu športu. Za mednarodni dan univerzitetnega športa (angl. International Day of University Sport – IDUS) je bil izbran 20. september, ki v večini držav pomeni začetek novega študijskega leta, obenem pa je na ta dan leta 1924 potekalo prvo Študentsko svetovno prvenstvo.

Na ta dan tradicionalno potekajo raznovrstne športne prireditve, okrogle mize, promocije športa in rekreacije na univerzitetni in višješolski ravni. Pri tem sodelujejo tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in njene članice: Športna zveza Univerze v Ljubljani (ŠZUL), Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP).

SUSA in ŠZUL sta danes organizirala pohod na priljubljeno izletniško točko Šmarno goro.

UŠZM se je odločila ta dan obeležiti s tradicionalno rolarsko parado ZZrolano mesto. Štirinajsta izvedba športnega dogodka, ki poteka po mariborskih ulicah, je bila sprva načrtovana za 17. september, vendar so jo prireditelji zaradi slabega vremena prestavili na 24. september.

UŠZP je za današnji dan organizirala Študentsko obalno štafeto. Gre za predajo štafete med dvema skupinama udeležencev, ki zaporedoma opravita dve različni trasi, prilagojeni za kolesarjenje (11 km) in pohodništvo (4 km). Prireditelji so sprva v štafeto vključili tudi rolanje, vendar pa so ga kasneje zaradi nezadostnega števila prijav odpovedali. Zaradi vremenskih razmer je bila štafeta organizirana v nekoliko okrnjeni obliki: startu iz Žusterne ob 10.30 je sledil pohod po Parencani.

Mednarodna univerzitetna športna zveza je o mednarodnem dnevu univerzitetnega športa pripravila tudi naslednji video:

https://youtu.be/m_1vIl-oH88