Pogled na Evropski univerzitetni pokal v vaterpolu 2017 v Kopru

S slavnostno podelitvijo pokalov vaterpolo ekipam, posebnih priznanj posameznim igralcem in plaket organizacijskim partnerjem se je v soboto, 15. julija, na olimpijskem bazenu v Žusterni zaključilo prvo evropsko univerzitetno pokalno tekmovanje v vaterpolu.


Potem ko je bil vaterpolo uspešno vpeljan kot demonstracijski šport na Evropskih univerzitetnih igrah 2016 v Zagrebu in na Reki (Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016), je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) zaupala organizacijo in izvedbo prvega Evropskega univerzitetnega pokala v vaterpolu koprski Univerzitetni športni zvezi Primorske (UŠZP), članici nacionalne krovne Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA).


Glavna organizatorka, Univerzitetna športna zveza Primorske, je se je odgovorno lotila izziva, pri čemer se je oprla tudi na bogate izkušnje z organiziranjem mednarodnih univerzitetnih športnih prireditev. Od ustanovitve leta 2003 je namreč izpeljala že pet evropskih univerzitetnih prvenstev v košarki, odbojki na mivki in futsalu, med katerimi po zahtevnosti izstopa Evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki 2015, na katerem je sodelovalo prek 400 športnikov in njihovih spremljevalcev.


Pokalno tekmovanje je v vlogi gostitelja otvoril prorektor Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Boris Kavur, dobrodošlico pa so udeležencem podali še predstavnik Evropske univerzitetne športne zveze Besim Aliti, predsednik izvršnega odbora Slovenske univerzitetne športne zveze Patrik Peroša in podžupan Mestne občine Koper, glavnega sponzorja tekmovanja, Peter Bolčič z naslednjimi besedami: »Dobrodošli v Kopru, v mestu, kjer je šport doma. Vsako leto se v Kopru zvrstijo številna športna tekmovanja in končno je prišel na vrsto tudi vaterpolo.«


Med seboj so se v naslednjih dnevih pomerile ekipe šestih univerz: domača Univerza na Primorskem, Univerza v Splitu, Hrvaška (Sveučilište u Splitu), Univerza v Beogradu, Srbija (Univerzitet u Beogradu), Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti, Madžarska (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Univerza v Lyonu, Francija (Université de Lyon) in Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju, Makedonija (Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје).


Po točkah je zmagala Univerza v Splitu, domača univerza je bila druga, tretja je bila lyonska, četrta budimpeška, peta beograjska, zadnja pa skopska univerza, vendar je slednja prejela posebno nagrado za fair play. Vsa tri individualna priznanja so prejeli igralci zmagovalne Univerze v Splitu: za najkoristnejšega igralca prvenstva je bil izbran Krešimir Butić, najboljši strelec je bil Slavko Ćalić (19 golov), najboljši vratar pa Mario Podrug. Plakete so prejeli tudi predstavniki organizacijskih partnerjev: Andrej Laginja za Društvo slovenskih vaterpolskih sodnikov, Dušan Lončarevič za Vaterpolo društvo Koper 1958 in rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič.


A navdušeni so bili vsi sodelujoči. Kirila Zelenkovskega z Univerze sv. Cirila in Metoda v Skopju je denimo navdušil Koper in druženje ob tekmovanju. Aleksandar Njegovan z Univerze v Beogradu je navdušen nad organizacijo tekmovanja in se že veseli naslednjega. Viktor Selendic z Univerze v Lyonu se počuti super dobro, veseli ga odlična organizacija, morje, bazen ob morju, sploh vse je kul. Krešimir Butić z Univerze v Splitu je, razumljivo, predvsem navdušen nad igro svoje ekipe, a super je ocenil med drugim organizacijo in namestitev v hotelu. Tudi Balázs Magyar z Univerze za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti je navdušen nad morjem in obalo ter organizacijo. Marko Prcać z Univerze na Primorskem je pohvalil organizacijo in upa, da bo taka prireditev še kdaj v Kopru.


Marko Juretič, predsednik organizacijskega odbora EUSA pokala v vaterpolu, se je tako ozrl na dogodek: »Z gotovostjo lahko rečem, da so bili vsi udeleženci in gostje zelo zadovoljni z organizacijo pokala, kar je za celotno ekipo, partnerje, sodelujoče in volonterje velika pohvala. Slovenija, slovenska obala in mesto Koper so nanje prav tako naredili vtis, kar je posledica sodelovanja vseh vpletenih; lokalnih skupnosti, univerze, mesta, športnih društev in ljudi, ki so vneto združili moči v športu.«


Poslušajte izjave udeležencev in si oglejte nekaj utrinkov s tekmovanja v šestminutnem videu.