Študenti iz Škofje Loke Centru IRIS podarili tipanke

V januarju so študentje mag. štud. prog. druge stopnje Inkluzivna pedagogika s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, dislocirane enote v Škofji Loki, knjižnici Centra IRIS v Ljubljani podarili 23 tipnih slikanic, ki so jih naredili v študijskem letu 2016/17 pri izpitu Metode dela s slepimi in slabovidnimi.

Tipanke, ki so bile izdelane pod mentorstvom doc. dr. Aksinje Kermauner, imajo najrazličnejše vsebine. Od priredb že znanih zgodb, kot sta Zlatolaska in trije medvedi in Mančkov Piščanček Pik, do avtorskih pravljic z zanimivimi zapleti in naslovi: Polž, ki je hotel biti hiter, Izgubljena mravlja, Mihov igralni kotiček, Božični škorenjček, Razglednice s Krasa in še mnoge druge. Pa tudi nekaj vzgojnih vsebin so uporabili, npr. Potipajmo uganke, Moje roke se igrajo, Oblike, Nasprotja, Abecednica.

Študenti so uporabljali večinoma naravne materiale in take, ki so reciklirani, kar daje tipankam še posebno vrednost. Pokazali so izjemno motiviranost, domišljijo in iznajdljivost. Njihova posebna vrednost pa je tudi v tem, da je nekaj študentov napisalo besedila v brajici, na brajev stroj.

Otroci in delavci Centra IRIS so bili darila veseli, saj je prilagojenih slikanic za slepe in slabovidne zelo malo.

UP PEF