UP V ZADRU ŠIRI ZNANJE NA PODROČJU KULTURNEGA TURIZMA

Na Univerzi v Zadru so 15. julija odprli Mednarodno poletno šolo kulturnega turizma. Predavali bodo največji svetovno znani strokovnjaki s področja kulturnega turizma, med njimi tudi dr. Aleksandra Brezovec iz Fakultete za turistične študije – Turistice Univerze na Primorskem (UP FTŠ), ki je med drugim tudi koordinatorka Univerze na Primorskem v UNESCO-vi mreži za kulturo, turizem in razvoj.

Oddelek za turizem in komunikologijo Univerze v Zadru med 15. in 20. julijem gosti vodilne svetovne strokovnjake za kulturo in turizem. K širitvi sodobnih znanj in kompetenc za upravljanje destinacij kulturnega turizma bodo tako prispevali Nevenka Čavlek iz Ekonomske fakultete Univerze v Zagrebu, znanstvenica, ki je uvrščena med 18 vodilnih ekonomistov na področju ekonomike turizma v svetu; Jafar Jafari z Univerze v Wisconsin-Stout (ZDA), dobitnik nagrade Ulysses, ki jo podeljuje Svetovna turistična organizacija (UN WTO), eden od ustanoviteljev Mednarodne Akademije za proučevanje turizma in eden od urednikov Enciklopedije turizma; člani Katedre za kulturni turizem v UNESCO-UNITWIN mreži za kulturo, turizem in razvoj (Paris Sorbonne): Yoel Mansfeld (Univerza v Haifi, Oddelek za geografijo in okoljske študije, Izrael) in dr. Aleksandra Brezovec (Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije); Danijela Angelina Jelinčić (Inštitut za razvoj in mednarodne odnose, Hrvaška), (so)avtorica različnih strateških dokumentov, študij in načrtov upravljanja s kulturnim turizmom ter strokovnjakinja Sveta Evrope za kulturni turizem, svetovalka pri kulturno-turističnih projektih in članica mreže Culturelink; Vinko Bakija, predstojnik Oddelka za turizem in komunikacijske znanosti Univerze v Zadru ter strokovnjak za kulturni turizem in avtor številnih kulturnih poti.

Univerza na Primorskem je polnopravna članica UNESCO sedeža »Kultura, turizem, razvoj« s sedežem na pariški Sorboni že pod leta 2014 in tako prepoznana kot ena vodilnih univerz na svetu za področje kulturnega turizma. Članstvo si je prislužila z delom in vložki Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino UP FTŠ.

Izr. prof. dr. Aleksandra Brezovec (UP FTŠ)

Izr. prof. dr. Aleksandra Brezovec (UP FTŠ)