Univerza na Primorskem po zmagi nad lyonsko osvojila končno drugo mesto

V Kopru se je v soboto zaključil Evropski univerzitetni pokal v vaterpolu. Domača predstavnica Univerza na Primorskem je v pomembnem obračunu z Univerzo v Lyonu zmagala z 10:8 in si tako priborila končno drugo mesto. Prvo mesto je pripadlo Univerzi v Splitu, ki je zmagala na vseh petih tekmah in edina tekmovanje končala s popolnim izkupičkom.


Evropsko univerzitetno prvenstvo se je končalo s tekmo za drugo mesto med Univerzo v Lyonu in Univerzo na Primorskem. Igralci primorske univerze so morali hitro pozabiti petkov poraz proti splitskim vrstam in se zbrati za zadnjo tekmo prvenstva. To jim je tudi uspelo, saj so proti lyonski ekipi prikazali odlično predstavo, vodili večji del dvoboja in se na koncu veselili zaslužene zmage.


Uvodne minute so bile v znamenju obeh vratarjev, ki sta v prvi polovici uvodne četrtine ustavljala poskuse nasprotnega moštva. V drugi polovici se je ekipama le odprlo in sta dosegli po en gol. Kot prvi so povedli igralci Lyona, ki so imeli v četrti minuti na voljo petmetrovko, odgovornost je prevzel Sofiane Lalmi in zadel. Primorska ekipa je izid izenačila v naslednji minuti, ko je vratar Marko Prcać v visokem loku podal pred nasprotnikov gol, kjer so Francozi pozabili na Nejca Potočnika, ta pa odlične priložnosti ni izpustil iz rok in zadel za 1:1.


V drugi četrtini se je tekma začela prevešati na stran domače zasedbe, ki je dosegla dva izmed treh golov v tem delu in povedla s 3:2. Za prvo vodstvo Primorcev je v drugi minuti zadel Rene Černeka, ki je uspešno pretvoril petmetrovko, izid polčasa 3:2 pa je postavil Potočnik, ki je znova prejel dolgo podajo svojega vratarja Prcaća in žogo hladnokrvno poslal za hrbet francoskega čuvaja mreže Corentina Chatelina.


Tretja četrtina je bila zelo pestra, saj sta ekipi skupaj dosegli kar sedem golov. Pobudo je imela Univerza na Primorskem, ki je po zaslugi Uroša Fabića povedla s 4:2 in večji del četrtine ohranjala prednost dveh golov (5:3, 6:4), isti igralec pa je dve sekundi pred iztekom polčasa zadel za 7:5.


Zadnji del tekme ni prinesel spremembe. Primorci so narekovali tempo igre in trikrat vodili z dvema goloma razlike, Lyon se je zadnjič približal dobri dve minuti pred koncem z golom Victorja Selendića, nato pa je njegove upe na povratek dokončno razblinil Rene Černeka za končnih 10:8.

Vaterpolo ekipa Univerze v Splitu. Foto: UŠZP.

Vaterpolo ekipa Univerze v Splitu. Foto: UŠZP.

Najboljši strelec primorske ekipe Nejc Potočnik, ki je dosegel štiri gole, je po tekmi povedal:
Naši nasprotniki so se pokazali kot zelo kakovostna ekipa in morali smo se pošteno potruditi za vsak gol. Nam je šlo nekoliko bolje v prvi in drugi četrtini, nato so Francozi v tretji začeli zadevati, še posebej dobri so bili ob številčni premoči. A mi smo s svojimi hitrimi protinapadi razbili ritem igre in nasprotnike ujeli nepripravljene. Prepričan sem, da smo se na turnirju enakovredno borili tudi z najboljšimi, saj se je moral Split pošteno potruditi za zmago nad nami. A mi smo več kot zadovoljni z uvrstitvijo. Iz tekme v tekmo smo rastli in se povezali kot ekipa.Organizatorji so ob koncu podelili še nagrade najboljšim. Izstopali so igralci zmagovalne Univerze v Splitu, ki so prejeli vsa tri individualna priznanja: za najkoristnejšega igralca prvenstva je bil izbran Krešimir Butić, najboljši strelec je bil Slavko Ćalić (19 golov), najboljši vratar pa Mario Podrug. Nagrado za fair play je prejela Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju.