Vaterpolisti Univerze na Primorskem na sinočnjem derbiju za las prekratki

Četrti dan Evropskega univerzitetnega pokala v vaterpolu je bil na sporedu derbi neporaženih ekip Univerze na Primorskem in Univerze v Splitu. Tekma se je končala z zmago Splita z 10 : 8, ki je s tem »ubil dve muhi na en mah«, saj si je s to zmago obenem zagotovil tudi končno prvo mesto.


Igralci Splita so na petkovem derbiju vodili od prve do zadnje minute, Primorci pa so bili predvsem po zaslugi razpoloženega vratarja Marka Prcaća vse do konca v igri za ugoden rezultat. A po zadnji sireni so se zmage veselili člani hrvaške ekipe, ki so dan pred koncem turnirja že postali zmagovalci, Univerzo na Primorskem pa v soboto ob 21. uri čaka zadnji dvoboj pokala, in sicer z Univerzo v Lyonu za drugo mesto.Ćalić poskrbel za dober začetek Splita


Tekmo je bolje začela Univerza v Splitu, ki je v razmaku 47 sekund dvakrat izkoristila številčno prednost za vodstvo z 2 : 0. Primorci so se hitro zbrali in se trikrat približali na gol (1 : 2, 2 : 3, 3 : 4), vendar so Dalmatinci imeli v svojih vrstah učinkovitega Slavka Ćalića, ki je v prvi četrtini zadel trikrat in imel največ zaslug za vodstvo s 5 : 3.


Hrvaška zasedba je imela tudi v drugi četrtini pobudo v bazenu, njihove nalete pa je v prvih treh minutah uspešno ustavljal domači vratar Marko Prcać. A Primorci so bili premalo uspešni v napadu, da bi se lahko približali svojim nasprotnikom. Splitu je naposled le uspelo premagati Prcaća in je z golom Ćalića pobegnil na 6 : 3. Gostitelji so le 23 sekund kasneje znižali prek Reneja Černeke, izid polčasa pa je postavil član hrvaške ekipe Marino Mimica (7 : 4).


Gledalci, ki so dobro napolnili tribune ob Olimpijskem bazenu Žusterna, so v tretji četrtini videli nadaljevanje strelskega pohoda Slavka Ćalića, ki je dosegel dva zaporedna gola za vodstvo z 9 : 4, pri Primorcih pa je odgovoril Patrik Vatovec.


Ivan Granić, vodja splitske ekipe, je tako komentiral zmago na pokalu:
Današnje zmage se zelo veselimo. Od vsega začetka smo merili na vrh, saj smo menili, da imamo dobre možnosti za prvo mesto. Med potekom tekmovanja se nismo sprostili, temveč smo budno spremljali vse ekipe in njihov način igranja ter temu prilagodili igro. Nekoliko smo bili v skrbeh, ker se nam je zdelo, da je včeraj prišlo do določenih dvomljivi sodniških odločitev, vendar moramo danes pohvaliti sodniško korektnost. Fantje na obeh straneh so odigrali korektno tekmo«Primorci z zaključnim jurišem ujeli priključek, a bili prekratki


Primorcem je v zadnji četrtini preostal juriš na vse ali nič. Ta je obrodil sadove, saj je Nejc Potočnik zadel dvakrat, Uroš Fabić pa dodal gol za 8 : 10. Do konca tekme sta bili še 2 minuti in 12 sekund, kar je bilo dovolj za povratek, ki pa ga domači podporniki niso dočakali. Primorska ekipa je sicer vztrajno poskušala, a je njihove strele ustavljal vratar Mario Podrug. Split je tekmo dobil z 10 : 8 in osvojil prvo mesto.

Timeout za ekipo Univerze na Primorskem. Fotografija: UŠZP.

Timeout za ekipo Univerze na Primorskem. Fotografija: UŠZP.

Član primorske ekipe Peter Brozović je o tekmi povedal:
Naša igra je od samega začetka temeljila na centrski igri, nasprotniki pa so imeli consko obrambo, tako da je bil naš napad v veliki meri odvisen od zunanjih igralcev in strelov od daleč. Naš vratar Marko Prcać nas je s številnimi obrambami držal igri in mi smo se borili po najboljših močeh, a smo bili žal prekratki. Jutri se moramo z dvignjenimi glavami zoperstaviti Lyonu in osvojiti drugo mesto.Na prvi petkovi tekmi je Univerza v Lyonu po preobratu z 10 : 9 premagala Univerzo v Beogradu in ostala na tretjem mestu. Ekipa Univerze za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti je na drugi tekmi suvereno premagala Univerzo sv. Cirila in Metoda v Skopju s 17 : 6 in se s svojo prvo zmago povzpela na četrto mesto.