Znani rezultati študentskega tekmovanja s področja inovativnosti v živilstvu ECOTROPHELIA 2017

V torek, 12. septembra, je v Ljubljani potekala slavnostna razglasitev zmagovalcev idejnih projektov v okviru tekmovanja ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2017.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je maja že deveto leto zapored razpisala odmevno tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov z naslovom ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2017. Tudi tokrat so morali izdelki zajeti eko inovacijo v vsaj eni od naslednjih dimenzij razvoja: surovine – ekološka pridelava, nizek ogljični odtis; embalaža – povratna, primerna za recikliranje; proizvodni proces – varčevanje z energijo, uporaba reciklirane vode; distribucija/logistika – nove storitve, kratke oskrbovalne verige idr.

Namen tekmovanja, pri katerem sodeluje tudi Univerzitetni inkubator Primorske (UIP), je spodbujati kreativnost, inovativnost in razvijanje novih živilskih proizvodov, timsko delo, predvsem pa razvoj novih kadrov in kompetenc. Končni cilj je prepoznati tiste inovativne živilske izdelke v slovenskem prostoru, ki jih je smiselno strokovno podpreti, nagraditi, promovirati v širši javnosti, omogočiti njihov nadaljnji razvoj ter ne nazadnje pomagati mladim pri vzpostavitvi novega podjetja, zagonu proizvodnje ali povezovanju s potencialnimi investitorji. Osrednja prednost natečaja je povezovanje slovenske živilskopredelovalne industrije z akademsko sfero, torej študenti in raziskovalci, ki jim je natečaj pravzaprav namenjen.

Svoje inovativne produkte na področju živilstva je letos predstavilo sedem študentskih skupin. Osemčlanska ocenjevalna komisija, v kateri je sodeloval tudi Dorijan Maršič, direktor UIP, je za najboljšo eko inovacijo razglasila izdelek ON MY WHEY, probiotični mlečni napitek na osnovi sirotke z okusom borovnice, maline ali gozdnih sadežev. Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom β-GUT, prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, ki ne vsebuje maščob in soli.
Prvo mesto za izdelek ON MY WHEY. Foto: Dorijan Maršič/UIP.

Prvo mesto za izdelek ON MY WHEY. Foto: Dorijan Maršič/UIP.

Na natečaju so sodelovale tudi tri ekipe s študenti Univerze na Primorskem. Z uvrstitvijo na skupno tretje mesto se je z izdelkom RAVILICIOUS najbolje odrezala petčlanska mešana ekipa, ki so jo sestavljale študentki Fakultete za vede o zdravju (UP FVZ) Katja Vrabec in Dominika Češek ter tri študentke Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (Bora Mankoč, Teja Rener in Laura Zuzi), mentor ekipe pa je bil tudi tokrat doc. dr. Boris Kovač z UP FVZ. RAVILICIOUS je družina izdelkov polnjenih testenin v obliki raviolov z dodatkom odpadnih oljčnih tropin in vitamina B12 v dveh okusih: Mina Tomatina (kombinacija suhega paradižnika in maline) ter Duo Gobano (kombinacija gob in pehtrana).
Tretjeuvrščena ekipa je razvila izdelek RAVILICIOUS. Foto: GZS.

Tretjeuvrščena ekipa je razvila izdelek RAVILICIOUS. Foto: GZS.

Ekipa študentov UP FVZ in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), ki so jo sestavljali Nina Jadrič, Anelisa Ovsenik, Marko Razpet in Škulj Monika, je predstavila izdelek KROMPILADA – TATERLATE, prigrizek iz krompirjevih olupkov z dodatkom sušenega sadja.

Študentka UP FVZ Leja Romana Zupančič in študent UP FAMNIT Luka Ivanovič (tudi finalista Podjetne Primorske 2017) sta predstavila izdelek WILLY MILLY, ki sta ga razvijala v okviru podpornega okolja UIP. WILLY MILLY je nizkokalorična prosena kaša s suhim sadjem, od katerega dobi tudi okus, in brez dodanega sladkorja.

ECOTROPHELIA Slovenija je tudi letos potrdila svoj pravi namen: biti in ostati valilnica idej na področju živilskopredelovalne industrije. Letošnja edicija je še posebej spodbudna, saj so jo zaznamovali rekordno število sodelujočih interdisciplinarnih ekip študentov treh slovenskih univerz, izvirnost pri oblikovanju imen blagovnih znamk, razvoj izdelkov v skladu z glavnimi trendi povpraševanja potrošnikov po hrani (zdravje, ekologija, poreklo, priročnost) in timsko delo. Nedvomno je tudi letos izstopala podjetniška žilica in dodelanost nastopov pred strokovno in širšo javnostjo.

Zmagovalna ekipa študentov bo Slovenijo zastopala na evropskem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2017, ki bo letos potekalo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

Maja Zadel, UIP