11. Mednarodna poletna šola muzeologije je uspešno zaključena

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) in Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur (FSK) sta med 22. in 26. majem 2017 pripravili že enajsto mednarodno poletno šolo na temo kulturne dediščine in muzeologije, ki je potekala v Piranu in Kopru. Letos se je organizaciji aktivno pridružil Pokrajinski muzej Koper, prav tako pa sta nas podprla Evropska muzejska akademija in Občina Piran. Šola je bila mednarodna v pravem pomenu besede, saj so se je udeležili strokovnjaki in študenti iz kar desetih evropskih držav. 

Na letošnji mednarodni poletni šoli so bile v ospredju podobe in z njimi digitalno pripovedovanje zgodb v muzejih. »Izobilju podob, ki nas obkrožajo na vsakem koraku, je ključna tako podoba sama, kot medij, preko katerega gre njen pomen v svet«, je ob odprtju povedala dr. Andreja Rihter, direktorica FSK. Danes tudi muzejske vizualne reprezentacije sledijo trendom sodobne družbe in prav te so, s primeri dobrih praks, osvetlili predavatelji. Slovenija se je tokrat predstavila s prenovljenim Arheološkim parkom Simonov zaliv v Izoli in njegovim interpretacijskim centrom, ki sta rezultat uspešno zaključenega projekta Inštituta za arheologijo in dediščino UP FHŠ, ter razstavnimi projekti Pokrajinskega muzeja Koper. Trideset udeležencev, študentov, kustosov in drugih strokovnjakov je na Slovensko obalo prišlo iz desetih različnih držav: Poljske, Češke republike, Ruske federacije, Črne gore, Turčije, Italije, Bolgarije, Hrvaške, Srbije in Slovenije.

V okviru Mednarodne poletne šole muzeologije so v mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur predstavili tudi Piranovo - mednarodni center za raziskovanje dediščine v Piranu, v katerega se bo aktivno vključila tudi Fakulteta za humanistične študije UP in njeni študenti.

Ob zaključku šole je dekanja UP FHŠ prof. dr. Irena Lazar povedala: »Študenti Fakultete za humanistične študije so imeli priložnost obogatiti in razširiti svoje znanje na področju interpretacije in prezentacije kulturne dediščine, sodobnih muzejskih prezentacij ter dobrih praks.« Ob tem je fakulteta stkala številne nove vezi in bila povabljena, da se pridruži Unescovi katedri za muzeologijo in svetovno dediščino. Tako bo fakulteta v letu 2018, ki ga je Svet Evrope razglasil za leto kulturne dediščine, dosegla nov pomemben mejnik na področju študija kulturne dediščine in arheologije, ki ga kot edina fakulteta v Sloveniji izvaja na vseh stopnjah študija.
Predavanje Hane Havlujove s Karlove univerze v Pragi. <span style="color: #999999;">Foto: UP FHŠ.</span>
Na terasi UP FHŠ. <span style="color: #999999;">Foto: UP FHŠ.</span>
V Arheološkem parku Simonov zaliv. <span style="color: #999999;">Foto: UP FHŠ.</span>