20. MAJ, SVETOVNI DAN ČEBEL

Danes obeležujemo drugi svetovni dan čebel. Decembra 2017 je Generalna skupščina Združenih narodov v New Yorku na pobudo Slovenije ta dan potrdila za svetovni dan čebel. Da se svetovni dan obeležuje v maju, je Slovenija predlagala zato, ker so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati in je potreba po opraševanju največja, na južni polobli pa je jesen in čas za shranjevanje čebeljega pridelka.

Z datumom je povezano tudi rojstvo Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva. Bil je tudi prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju.

O tem, kako pomembne so čebele za človekov obstoj, kako zanje skrbeti in kako nanje vplivajo vse bolj izrazite vremenske spremembe, so za našo kamero spregovorili mag. Dejan Židan (predsednik Državnega zbora RS), dr. Katja Kalan (UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in Klavdij Babič (predsednik Obalnega čebelarskega društva Koper).