FESTINNO 2018: INNOLAB – »PROSTOR, KJER BO DELO POSTALO VESELJE«!

Na Fakulteti za management Univerze na Primorskem je v torek, 29. maja, potekal podjetniški dogodek leta na Obali, ki združuje zabavo in inovativnost.

V okviru festivala je državni sekretar mag. Aleš Cantarutti otvoril tudi prvi podjetniško-inovacijski laboratorij v akademski sferi ‒ INNOlab, namenjen spoznavanju in delu z novimi tehnologijami, kot so 3D tiskanje, virtualna in obogatena resničnost, snovanju inovativnih marketinških praks, delu in učenju z metodo dizajnerskega razmišljanja (design thinking) ter drugih sodobnih pristopov, ki jih poučujejo v okviru predmetov podjetništva na UP Fakulteti za management. Mag. Aleš Cantarutti je ob otvoritvi INNOlab-a dejal, da je z njegovo otvoritvijo Univerza na Primorskem in njena Fakulteta za management postala vzor ostalim slovenskim fakultetam, dodal pa je še, da so si prav za to, torej za intenzivno povezovanje teorije s prakso, na ministrstvu prizadevali celoten mandat.

Vsi navzoči so se strinjali, da med glavne naloge univerze spada tudi aktivna interakcija z okoljem in s podjetniško sfero. Prav odprtje prvega podjetniško-inovacijskega laboratorija v akademski sferi je zagotovo korak v tej smeri, pa je ob današnji otvoritvi na Fakulteti za management Univerze na Primorskem dejal prorektor Univerze na Primorskem prof. dr. Štefko Miklavič.

Da si bo omenjena fakulteta prizadevala čim bolje izkoriščati nov laboratorij ter z njim neprestano slediti sodobnim trendom, je v svojem govoru povedal njen dekan prof. dr. Matjaž Novak, ki je ob otvoritvi dejal, » gonilo gospodarskega razvoja in rasti so prav inovacije, a teh inovacij ni brez širše javne podpore«.

Profesor Fakultete za management UP  , ki dejansko stoji za vzpostavitvijo omenjenega laboratorija, pa je dejal, da se je ideja o takšnem laboratoriju rodila pravzaprav že pred desetletjem, a se je v tem času dodobra razvila do mere, ko je fakulteta dejansko dobila prostor, »v katerem bo delo postalo veselje«. K temu so pripomogle tudi arhitekte iz podjetja Marhitect in Iksiks,  saj so prostor zasnovale z mislijo, da bo delo možno tako v večjih kot v manjših skupinah. Prav tako bo možno delo z orodjem ter samo prototipiranje. Laboratorij ima tudi tehnični kotiček za delo s 'hi-tech' napravami in t.i. kavni kotiček z večjo mizo, ki omogoča druženje in kreativno viharjenje možganov. Tudi izbor osnovnih materialov za učilnico je bil skrbno premišljen, saj so za le-tega izbrali OSB plošče, kar še dodatno prispeva h ustvarjalnosti med mladimi. Kot je poudarila , je vsa uporabljena oprema modularna in multifunkcionalna ter že vključuje možnost vnovične uporabe v drugem prostoru.
Video-prispevek sta pripravila Anja Curk Repič in Damjan Muhič