Gledam, (ne) vidim

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) sta v začetku novembra v sodelovanju z Društvom naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM) in Univerzitetno športno zvezo Primorske (UŠZP) na koprskih ulicah ponovno izvedla socialni eksperiment.

S tokratnim socialnim eksperimentom so, v okviru obeležitve bližajočega se mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, preverjali odzive posameznikov na nasilje v javnosti. »Z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti preprečevanja nasilja smo se ponovno lotili izvedbe terenskega socialnega eksperimenta, s katerim smo preverjali odzive mimoidočih na improvizacijo nasilja v javnosti in stopnjo tolerance do prikazanega nasilja, tako nad žensko kot nad moškim,« pojasni Kristina Taja Grünfeld, sekretarka resorja za socialo in študentsko problematiko ŠOUP.

Socialni eksperiment Gledam, (ne) vidim - vabiloPredstavitev in premierno predvajanje  videa »Gledam, (ne) vidim« bo v sredo, 22. novembra 2017, ob 17. uri v Študentskem centru Univerze na Primorskem (ŠCUP) na Čevljarski ulici 27 v Kopru. »Predstavitvi in analizi eksperimenta sledi okrogla miza na temo nasilja,« na dogodek vabi Nikolina Jeretič in sporoča, »da je na PRIMSS vabljen vsakdo, ki se znajde v stiski in potrebuje psihosocialno in pravno svetovanje.«

Gostje okrogle mize, katere moderator bo psiholog Matic Munc, zunanji strokovni delavec PRIMSS in vodja eksperimenta, bodo filozof dr. Ernest Ženko, redni profesor na Univerzi na Primorskem, dr. Jasna Podreka, predstavnica Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, in Aleksandar Pašić, predstavnik DNOBM.

»Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju se enkrat letno spomnimo na vse pojavne oblike nasilja, ki jih opažamo v svoji okolici. Takrat glasno in obširneje opozarjamo, čeprav vsi vemo, da bi morali to početi ves čas, neprestano. Tolerance do nasilja res ne bi smelo biti, če želimo živeti v spoštljivi družbi,« zaključuje Munc.

https://youtu.be/7Laze4Ott2s

Za dodatne informacije in izjave sta na voljo Kristina Taja Grünfeld, sekretarka za socialno in študentsko problematiko ŠOUP, na elektronskem naslovu ktaja.gruenfeld@soup.si oz. telefonski številki 051 638 553 in Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS, na elektronskem naslovu nikolina.jeretic@primss.si oz. telefonski številki 041 360 913.

Projekt izvaja ŠOUP v okviru projekta PreProstoVoljni. Projekt PreProstoVoljni sofinancira Mestna občina Koper. Projekt PreProstoVoljni je podprla Luka Koper, d. d., v okviru Sklada Živeti s pristaniščem.