KO ZMAGA SRČNOST

V teh dneh Slovenija diha skupaj in povezuje svet. Razlog: 19 mesečni Kris Zudich, ki se je rodil z redko genetsko boleznijo – spinalna mišična atrofija tipa 1.

Znaki bolezni so se začeli kazati kmalu po Krisovem rojstvu. Prav na pobudo babice Irene so pri 6 tednih obiskali bolnišnico Izola, od koder so bili nemudoma napoteni v Univerzitetni klinični center v Ljubljani. Z diagnozo, ki je bila potrjena 4. aprila 2018 se je življenje mlade družine obrnilo na glavo. Babica malega Krisa, Irena Jerak je z nami delila njihovo zgodbo in borbo za zdravljenje vnuka Krisa.

Letos aprila je ekipa UP Budi obiskala Palčico pomagalčico in dobrodelne škratke. Takrat je bilo društvo še v nastajanju. Danes pa stoji za malodane največjo humanitarno akcijo, ki se je zgodila na slovenskih tleh. Motor in gonilna sila društva je učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru, gospa Larisa Štoka, ki smo jo z največjim veseljem znova povabili pred našo kamero. Zaupala nam je svojo pot do Krisa, orisala dogajanje v zadnjih dneh, ki imajo skoraj premalo ur. Poudarila je, da vsi v društvu delujejo prostovoljno.

Prepogosto življenjske junake iščemo v zvezdnikih, a pravi junaki živijo med nami. In takšni ljudje, kot je Larisa in njeni dobrodelni škratki si gotovo zaslužijo največje spoštovanje.

Z društvom Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki Univerza na Primorskem že sodeluje, prav tako pa se pridružujemo akciji za Krisa. Letošnji Pozdrav bruckam in brucem, ki se bo odvijal v torek, 1 oktobra na Titovem trgu v Kopru, bo tudi dobrodelno obarvan. V skrinjico društva bomo zbirali prostovoljne prispevke.

Svoje prispevke za Krisa pa lahko še vedno donirate na več načinov, preko sms sporočila KRIS5 na 1919 (izpiši) in na TRR SI56 0510 0801 6627 635 (Društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki).