Konfucijevo učilnico v Kopru je obiskal mojster kungfuja Yuan Li Min

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem skupaj s QI Lab. Institutom in Narodnim muzejem Slovenije v tednu od 25. aprila do 2. maja 2017 organizira različne dogodke v sklopu Dnevov kitajske daoistične kulture. Tako je včeraj UP obiskal daoistični menih in mojster kungfuja Yuan Li Min.

V posebno čast nam je bilo, da je Konfucijevo učilnico Koper Univerze na Primorskem obiskal daoistični menih in veliki mojster Wudang kungfuja, shifu Yuan Li Min. Daoist in mojster Yuan Li Min je direktor šole Wudang Sanfeng Martial Arts in vodja skupine Wudang Wushu. Je nosilec 15. generacije tradicije Wudang Xuan Wu Pai. Mojster prihaja iz gorovja Wudang, ki sodi med zgodovinsko najpomembnejša daoistična središča. Velja za zibelko taj čija in drugih kitajskih notranjih borilnih veščin. V času dinastije Ming (1368–1644) je bil v religoznem smislu enako pomemben kot je bilo v političnem smislu »prepovedano mesto« v Pekingu. Na Wudangshanu naj bi Zhang Sanfeng napisal besedila, ki so postala temelj kitajskih notranjih borilnih veščin in so odzvanjala v širšem azijskem prostoru.

Na Titovem trgu v Kopru smo priredili javno vajo z mojstrom in kaligrafijo. Po predstavitvi otroške in odrasle skupine Wu Dang Pai kung fu Slovenije se nam je predstavil tudi sam mojster. Izvedel je formo taijijiana (veščina, pri kateri uporablja meč). Vsem udeležencem je zaželel, da na dogodku spoznajo delček kitajske kulture, v katero spada tudi daoizem.

Poleg predstavitve borilnih veščin so kitajske učiteljice Konfucijeve učilnice Koper UP pripravile delavnico kaligrafije, na kateri so obiskovalci napisali svoje kitajsko ime, otroci pa so bili navdušeni nad tradicionalno kitajsko igrico jianzi.

Vabimo vas, da prisluhnete tudi pogovoru z velikim mojstrom, menihom Yuan Li Minom, Juretom Čehom, njegovo soprogo Darjo Mavrič Čeh in prevajalko Tjašo Vilotič, ki ga je na Radiu Koper vodil Iztok Novak Easy. Radiu Koper se lepo zahvaljujemo za prispevek.

Posnetke za spodnji video je prispeval Slavko Gračnar, ki se mu za sodelovanje prav tako prisrčno zahvaljujemo, uredil pa Damjan Muhič.

https://youtu.be/3HPJcMCdCwU

Celoten program dogajanja Dnevov kitajske daoistične kulture je na voljo v napovedniku KUK.