Mlada primorska podjetnica se usposablja na Kanarskih otokih

Center za razvoj in prenos znanja UP že sedmo leto kot posrednik izvaja program Erasmus za mlade podjetnike in tako omogoča mladim slovenskim podjetnikom usposabljanje v tujini. O svoji izkušnji na Kanarskih otokih je spregovorila Maja Vrčon.

Erasmus za mlade podjetnike je program Evropske unije, ki deluje že od leta 2009 in bodočim mladim podjetnikom pomaga pridobiti kompetence in znanja za ustanovitev in uspešno vodenje malega podjetja. Mladi podjetnik pridobiva znanje in poslovne zamisli pri izkušenem tujem podjetniku v državah Evropske unije od enega do šestih mesecev. Usposabljanje sofinancira Evropska komisija.

V programu lahko sodelujejo študentje, mladi in ostali, ki imajo osnovano podjetniško idejo in si želijo v prihodnosti postati podjetniki. Poleg njih lahko v programu sodelujejo mladi, ki že imajo svoje podjetje, vendar največ tri leta, pa tudi izkušeni podjetniki, ki vodijo svoje podjetje že več kot tri leta in so lahko gostitelji bodočim ali že obstoječim mladim podjetnikom.

Od leta 2010 je Center za razvoj in prenos znanja UP (CRPZ) izvedel več kot 50 podjetniških izmenjav, med njimi je tudi mlada podjetnica Maja Vrčon. Z Majo, ki se trenutno usposablja na področju digitalnega marketinga pri podjetniku Ignaciu Rodriguezu v centru oziroma skupnosti za sodelo CoworkingC na Kanarskih otokih, so se na CRPZ pogovarjali o njeni izkušnji.

Zakaj si se odločila za sodelovanje v programu Erasmus za mlade podjetnike?

Nemo propheta in patria je latinski pregovor, ki bo kar držal, sploh v današnjih časih, ko se nas veliko odpravlja po izkušnje in s trebuhom za kruhom v tujino. V programu Erasmus za mlade podjetnike sem videla prav to možnost – da se v tujini specializiram in poglobim svoje znanje v digitalnem marketingu, na področju, ki je v tujini že zelo razvito, v Sloveniji pa šele začenja dobivati zagon. In prav Las Palmas de Gran Canaria je trenutno eno izmed popularnih mednarodnih stičišč, kamor prihajajo t. i. remote workerji iz celega sveta, in prav digitalni marketing je eno izmed najbolj razvitih področji in na visokem nivoju.

Kaj ti bo ta izkušnja na Kanarskih otokih doprinesla k razvoju tvoje podjetniške ideje?

Takšna izkušnja je v vseh pogledih neprecenljiva, sploh za tiste, ki želimo delati na mednarodnem nivoju in na mednarodnem nivoju tudi iščemo stranke. Trg se v mednarodnem kontekstu giblje drugače in dosti bolj hitro kot na nacionalnem nivoju. Zato je bistvenega pomena, da to dinamiko razumemo in jo kot mladi podjetniki tudi posvojimo. S tega vidika svojo podjetniško idejo tudi spreminjam in prilagajam trenutnim trendom in potrebam trga, kar je v multikulturnem okolju dosti lažje kot v Sloveniji.

Kako boš med usposabljanjem pridobljeno znanje uporabila kasneje v tvoji podjetniški praksi?

Trenutno mi mreženje osebno največ pomeni. Pogovori, deljenje izkušenj, nasvetov in spoznavanje različnih pristopov k delu v digitalnem marketingu s podjetniki, ki to počnejo na visokem nivoju, je izredna izkušnja. Prav tako sodelujem pri realnih projektih kot social media marketer in nabiram izkušnje, ki so bodo vsekakor ogromno pripomogle h kvaliteti mojega dela in zadovoljstvu bodočih strank.

Na CRPZ vabijo vse, ki imate podjetniške ambicije in bi si želeli pridobiti nova znanja pri uveljavljenjem tujem podjetniku, da si preberete predstavitev programa Erasmus za mlade podjetnike in kontaktirate CRPZ.

Maja Cergol Lipnik, CRPZ