Mladi na Obali navdušeni nad Evropsko nočjo raziskovalcev 2017

V petek, 29. septembra, so v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017, ki jo soorganizira Univerza na Primorskem, na Obali potekale številne aktivnosti, s katerimi je bil poklic znanstvenika približan mladim in širši javnosti.

Evropska noč raziskovalcev se je odvila v več kot 300 krajih v okoli 30 evropskih državah. V Sloveniji je potekala v sedmih krajih: Brežice, Izola, Koper, Ljubljana, Ljutomer, Maribor in Nova Gorica.

Na Obali so se dejavnosti odvijale na petih lokacijah: v Taverni in Hiši eksperimentov v Kopru ter na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem, v Univerzitetnem kampusu Livade in v Arheološkem parku Simonov zaliv v Izoli.

Vse dejavnosti na Obali so bile zelo dobro obiskane. Letos se je delavnic, predavanj in laboratorijskih poskusov udeležilo več kot 700 učencev in dijakov osnovnih in srednjih šol z Obale in iz zaledja, študentov Univerze na Primorskem, tudi tujih, ki so vpisani na naše študijske programe ali so na študentski izmenjavi Erasmus. Seveda so se dogodkov udeležili tudi drugi obiskovalci.

Raziskovalci in številni študenti Univerze na Primorskem, ki so pomagali pri izvedbi delavnici in predavanj, so dosegli zastavljen cilj – pokazati, kolikor je to mogoče v enem dnevu, učencem, dijakom, študentom in vsem drugim obiskovalcem, kakšen je poklic raziskovalca, in predstaviti vsaj nekatere od raziskav, ki se izvajajo na Univerzi na Primorskem.

Predvsem mladi obiskovalci so pokazali izjemno zanimanje za vse vsebine in so pogosto spraševali, ali bo Evropska noč raziskovalcev tudi naslednje leto.
Slovenski konzorcij projektnih partnerjev – Univerza v Mariboru kot vodilni partner, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer – je bil na natečaju, ki ga je razpisala Evropska komisija v okviru Ukrepov Marie Skłodowska-Curie, uspešen in izbran za izvedbo Evropske noči raziskovalcev pod sloganom »Znanost za življenje« v letih 2016 in 2017.

Aktivnosti so namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Mladim se tako – z eksperimenti, predstavitvami, delavnicami za odrasle in otroke, vodenimi izleti v laboratorijih, kvizi o znanosti in podobnim – ponuja priložnost, da interaktivno navežejo stik z raziskovalci in spoznajo njihov prispevek k ekonomskemu razvoju družbe. Več o projektu, projektnih partnerjih, sodelujočih organizacijah in programu dogajanja na spletni strani Znanost za življenje.
Video: Alen Ježovnik/UP