Na UP FTŠ - Turistici odslej tudi francoski jezik

Danes sta rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in veleposlanica Francije v Republiki Sloveniji, njena ekscelenca Marion Paradas, na sedežu Mestne občine Koper v okviru obiska francoske delegacije ob navzočnosti župana Borisa Popoviča, podžupana Petra Bolčiča in dekana Fakultete za turistične študije - Turistice, izr. prof. dr. Janeza Mekinca, podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju omenjene fakultete in Francoskega inštituta.

V regiji z velikim turističnim potencialom, ki ima v svoji sredi tudi fakulteto, katere raziskovalno področje je turizem in z njim povezane znanosti, je smiselno uvesti poučevanje francoščine s turističnim poudarkom. Prav zato sta podpisnika UP Fakulteta za turistične študije - Turistica in Francoski inštitut sklenila sodelovati pri organizaciji in izvedbi tečaja specializirane francoščine za študenti te fakultete. Tečaj francoščine se bo začel z drugim semestrom v študijskem letu 2017/18 in bo za študente brezplačen. S tem se bodo Univerzi na Primorskem odprle možnosti sodelovanja tudi z drugimi francoskimi univerzami, s katerimi še nima sklenjenega sporazuma.

Veleposlanica Paradasova je z delegacijo, ki so jo sestavljali še Jean-Luc Goester, direktor Francoskega inštituta, Jean-Louis Poli, vodja financ na Francoskem veleposlaništvu, Polona Gabrovšek, atašejka za tisk, in Marie-Laure Canteloube, atašejka za francoski jezik, nadaljevala obisk na osnovnih šolah, Primorskih novicah in drugih koprskih ustanovah, v poznem popoldnevu pa se je znova sestala s prorektorico doc. dr. Sonjo Rutar, prorektorjem izr. prof. dr. Borisom Kavurjem in prodekanjo UP FTŠ Turistice, izr. prof. dr. Aleksandro Brezovec, na sedežu univerze, kjer je pogovor stekel v smeri podpisanega sporazuma o sodelovanju.
Sestanek francoske delegacije s prorektorjema UP in dekanjo UP FTŠ. Foto: UP.

Sestanek francoske delegacije s prorektorjema UP in dekanjo UP FTŠ. Foto: UP.