Nagradni natečaj v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017

Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, je v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisal nagradni natečaj, ki je namenjen vsem učencem osnovnih in srednjih šol v Sloveniji. Partnerji projekta želijo na ta način spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju.


Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod sloganom »Znanost za življenje«, je poklic raziskovalca, znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Noč raziskovalcev bo letos potekala 29. septembra 2017 v sedmih krajih po Sloveniji (Brežice, Izola, Koper, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Nova Gorica) in 250 drugih evropskih mestih.


Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da se prepričajo, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov, raziskovalcev.

Delo v laboratoriju. Foto: Znanost za življenje.

Delo v laboratoriju. Foto: Znanost za življenje.

Letošnji nagradni natečaj je razpisan za fotografijo, film in poezijo. Na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci osnovnih in srednjih šol v Sloveniji ter tako učenci dvojezičnih osnovnih in srednjih šol kot osnovnih in srednjih šol s slovenskim učnim jezikom v zamejstvu (v Avstriji, Italiji in na Madžarskem).


Vsak posameznik lahko sodeluje z enim prispevkom v vsaki izmed treh kategorij: 1) najboljša fotografija na temo »ekosistem«; 2) najboljši film na temo »čisto okolje«; 3) najboljša poezija na temo »raziskovalec«.


Prispevke je treba oddati najkasneje do konca ponedeljka, 18. 9. 2017, na elektronski naslov: natecaj2017@ung.si. Izdelki bodo sproti objavljeni na FB-strani Evropska noč raziskovalcev.


Nagrade so mikavne (tablični računalnik in šolske potrebščine v različnih vrednostih), posebna nagrada pa čaka avtorja prispevka, ki bo na družabnem omrežju Facebook zbral največ všečkov – njegov razred bo odpeljan na enodnevni raziskovalni izlet.


Nagrade bodo podeljene na prireditvah oziroma dogodkih v sklopu Evropske noči raziskovalcev. Vsak nagrajenec se lahko odloči, na kateri izmed sedmih navedenih lokacij bo nagrado prevzel.


Natečaj je objavljen na spletni strani projekta Znanost za življenje.