Naslednji četrtek koncert profesionalnega Evropskega komornega zbora Tenso

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem vabi na koncert v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices, na katerem se bo 10. avgusta 2017 ob 20. uri v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru predstavil vrhunski Evropski komorni pevski zbor Tenso.


Evropski komorni zbor Tenso (Tenso Europe Chamber Choir) je iniciativa evropskega združenja Tenso in priznanega latvijskega dirigenta Kasparsa Putniņša. Nastal je po vzoru sila uspešnega Mladinskega orkestra Evropske unije in s premiernim nastopom leta 2014 v sklopu projekta Evropske prestolnice kulture uradno postal prvi vseevropski profesionalni zbor. Vsako leto je izbranih 24 talentiranih mladih profesionalnih pevcev iz cele Evrope, ki sodelujejo na poletnih delavnicah in krajši turneji po Evropi. Zbor igra pomembno vlogo pri promoviranju koralne glasbe, repertoar pa zajema tako klasično kot sodobno koralno petje.


Kaspars Putniņš je dolgoletni dirigent Latvijskega radijskega zbora, ki velja za enega najboljših v Evropi. Poleg različnih projektov se redno pojavlja kot gost številnih drugih vodilnih pevskih zborov, kot so BBC Singers (Anglija), komorni zbor RIAS (Nemčija), Nizozemski komorni zbor, Švedski radijski zbor in drugi. Obvlada širok repertoar koralne glasbe od renesančne polifonije do obdobja romantike, slovi pa tudi kot inovator in pomemben zagovornik novih dosežkov koralnega petja. Glasove nastopajočih rad prižene čez meje do popolnoma novih vokalnih izraznosti. Je prejemnik latvijske glasbene nagrade Grand Prix in nagrade za dosežke v kulturi in znanosti, ki jo podeljuje latvijski odbor ministrov. Od sezone 2014/2015 je glavni dirigent komornega zbora Estonske filharmonije, sodeluje tudi z vizualnimi umetniki in gledališčem.


Program:
  • J. S. Bach (1685–1750) / Knut Nystedt (1915–2014): Immortal Bach

  • Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847): Richte mich, Gott op.78/2

  • Johannes Brahms (1833–1897): Zwei Motetten Op.74

  • Francis Poulenc (1899–1963): Messe en sol majeur

  • Veljo Tormis (1930–2017): Jaani hobu

  • Pēteris Vasks (1946): Madrigal

  • Tatjana Kozlova - Johannes (1977): To my End and to its End

  • Sebastian Androne (1989): Fearful darkness


Vstop je prost.