Od ideje do startup podjetja: na festINNU sodeloval tudi UIP

Da bi študentsko populacijo spodbudili k razvoju lastne kariere z vidika podjetništva ter jih usmerili k identifikaciji podjetniških priložnosti in razvoju podjetniških talentov, se je na delavnici »Od ideje do start up podjetja« predstavil Univerzitetni inkubator Primorske (UIP) s svojimi podpornimi storitvami. Poleg tega so bili študentom in študentkam predstavljeni primeri dobrih praks in izkušnje različnih podjetniških skupin. Predstavili so se namreč trije trenutni in nekdanji inkubiranci UIP, ki predstavljajo obenem primere podjetij tako s področja proizvodov kakor storitev, obenem pa tudi tri različne faze ustanavljanja in uveljavljanja podjetja.

O svojih izkušnjah iz predinkubacijske faze sta spregovorili Tina Marc Baša in Urša Dežman iz podjetniške skupine IKS IKS, Andraž Zvonar iz Zavoda Permafruit je predstavil primer inkubiranega startup podjetja, medtem ko je Martin Koterle iz podjetja Bitnot, d. o. o., povedal izkušnjo podjetja, ki je razvilo tehnološko inovacijo in je sedaj v fazi komercializacije ter uspešno zaključuje kampanjo na Kickstarterju. Sledila je razgibana debata, ki jo je vodil mag. Andrej Medved, o startupih na splošno in posebej o predstavljenih primerih, pri čemer so študentje zastavljali tudi specifična vprašanja in se zanimali za izzive, s katerimi so se spopadali gostujoči inkubiranci.
Mag. Andrej Medved, sodelavec UIP, je predstavil delovanje Univerzitetnega inkubatorja in vodil debato z inkubiranci UIP. Foto: Blaž Korent/UP FM.

Mag. Andrej Medved, sodelavec UIP, je predstavil delovanje Univerzitetnega inkubatorja in vodil debato z inkubiranci UIP. Foto: Blaž Korent/UP FM.

Gostje so poslušalcem, ki se zanimajo za podjetniško pot, na koncu podali še popotnico za uspešno podjetniško kariero, in sicer so jim položili na srce, da naj preudarno izberejo podjetniško ekipo in naj ne odlašajo s promocijo.

Maja Zadel, UIP