Otroci s ponosom pokazali, kaj so se naučili v kitajščini

V kinu Šiška se je v torek, 16. maja, največ slišal kitajski jezik. Številni otroci so ponavljali naučena besedila in pesmi v kitajščini. Potekale so priprave na začetek prireditve »Kitajska skozi otroške oči«. Začelo se je pred polno dvorano. Prisotne je pozdravila mag. Danijela Voljč, direktorica Konfucijevega inštituta v Ljubljani. Potem je na oder povabila ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Majo Makovec Brenčič, ki je poudarila pomembnost učenja tujih jezikov in izrazila upanje, da se bo tudi kitajski jezik znašel med izbirnimi tujimi jeziki v osnovnih šolah.

Sledil je bogat program, v katerem so nastopali osnovnošolski pevski zbori, ki so peli pesmi v kitajskem jeziku. Prisotni so uživali v plesu s pahljačo, gledali, kako se izpisuje kaligrafija, spremljali plesnogledališko predstavo, poslušali recitacije – vse to v kitajščini. Največ aplavzov so poželi otroci Vrtca Trnovo, KU Ljubljana, ki so peli kitajsko otroško pesem Vo de peng jov zai na li (Kje je moj prijatelj). Skoraj 50 mladih pevcev je zapolnilo oder, občinstvo jih je gledalo in poslušalo s pravim zadovoljstvom. Zatem je sledilo presenečenje. Komaj opazen malček je začel repati v kitajščini in je navdušil prisotne.

Konfucijeva učilnica Koper je nastopila s sedmimi učenci, ki so peli kitajsko otroško pesem Ju er šui džong jov (Ribice plavajo), Teo Ženko je na klarinetu odigral kitajsko pesem Mo li hua (Jasminov cvet), Tesia Šker pa je potem recitirala pesem Čun (Pomlad).
Nastop otrok Konfucijeve učilnice Koper. Foto: Vesna Grahovac.

Nastop otrok Konfucijeve učilnice Koper. Foto: Vesna Grahovac.

Na koncu prireditve so vsi udeleženci in vodje Konfucijevih učilnic iz Ljubljane, Kopra, Maribora in Kranja z odra pozdravili gledalce in bili nagrajeni z velikim aplavzom.

Vesna Grahovac