Pameten zimski vrt, Reinkarmika in Pan map zmagovalci Podjetne Primorske 2017

Natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske »Podjetna Primorska 2017«, ki ga v sodelovanju s partnerji že enajsto leto organizira Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) s partnerji, se je zaključil včeraj, letos prvič z javnimi predstavitvami in slavnostno razglasitvijo zmagovalcev v Dvorani Sv. Frančiška Asiškega. Zmagovalcem so bile razdeljene nagrade v skupni vrednosti 30.000 evrov.

Natečaj Podjetna Primorska 2017 je usmerjen v prepoznavanje podjetniške odličnosti Primorske, promoviranje podjetniške kulture in spodbujanje ustanavljanja novih tržno naravnanih podjetij ter pretoka znanja z univerze v gospodarstvo. Prireditve se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek.

Natečaj Podjetna Primorska 2017 je svoja vrata z razpisom odprl februarja 2017 in vsi zainteresirani so se lahko prijavili do konca marca v eno izmed treh kategorij: Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena najboljšim podjetniškim idejam študentov UP, kategorija Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj in niso nikoli bili ustanovitelji podjetja oziroma niso zasedali vodstvenih funkcij v podjetjih, in kategorija Navigator, ki pa je namenjena izkušenim posameznikom in ekipam.

Do konca marca se je v vse tri kategorije skupaj prijavilo 41 podjetniških skupin in v nadaljnjih mesecih so imeli možnost usvojiti in poglobiti znanje na različnih področjih: na podjetniških delavnicah med aprilom in junijem so krepili znanje na področju poslovnih modelov in sistemov za poslovno načrtovanje, s kariernim svetovanjem pa so utrdili svoje podjetniške ekipe.

Podjetniške skupine so se julija pomerile v javnih nastopih pred strokovno komisijo v sestavi Primož Patru, direktor podjetja Dinit, d. o. o., Ivan Majcen, Primorska gospodarska zbornica, mag. Maja Cergol Lipnik, Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem, doc. dr. Suzana Laporšek, Fakulteta za management UP, Timotej Pirjevec, Mestna občina Koper, Aljoša Domijan, Gambit Trade, d. o. o., in mag. Andrej Medved, Univerzitetni inkubator Primorske.

Na podlagi ocen komisije je bilo izbranih 16 finalistov, ki so nadaljevali svojo podjetniško pot v okviru natečaja. Za Rektorjevo nagrado Univerze na Primorskem so bili izbrani Istrski kulinarični zabojček (nosilec: Dane Podmenik), Tvad (nosilec: David Lakošeljac), RiCikelj (nosilec: Gregor Vizintin), Morana’s Myth (nosilka: Jasmina Čargo), AR Map (nosilec: Klen Čopič Pucihar) in Vrtnarjenje za otroke (nosilka: Alenka Breznik). Pet skupin se je uvrstilo v finale v kategoriji Optimist: Reinkarmika (nosilka: Karmen Koren), Accessible Slovenia (nosilka: Ines Cokan), Willi Milli (nosilec: Luka Ivanovič), Istrijanček (nosilka: Zoia Šavle) in Urbani ribnik (nosilec: Peter Maričić). V kategoriji Navigator pa: IKSIKS - oblikovanje prostorske izkušnje (nosilka: Katja Starc Card), Morje – Trips for kids (nosilka: Mihaela Rupnik), METRES – outsourcing po meri (nosilka: Astrid Fontanot), Permafruit (nosilec: Andraž Zvonar) in Pameten zimski vrt (nosilec: David Kodarin).

Ti so poleti nadaljevali z mentorskim programom in s pomočjo različnih strokovnjakov svojo poslovno idejo izpopolnjevali. Jeseni sta sledili še dve intenzivni delavnici, in sicer določanje tipičnega kupca in priprava dobrega javnega nastopa oziroma pitcha.

Letošnja pot usvajanja podjetniških veščin se je zaključila v ponedeljek, 20. novembra 2017, ko so finalisti, tokrat prvič v istem dnevu in javno, predstavili svoje podjetniške ideje pred komisijo in drugo zainteresirano javnostjo, takoj zatem pa je sledila slavnostna razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad. Ob tej priložnosti je tudi Primorska gospodarska zbornica podelila nagrado za najboljšo regijsko inovacijo za leto 2017.

Sedemčlansko komisijo natečaja Podjetna Primorska 2017 so tudi tokrat pri ocenjevanju primarno vodili kriteriji tehnološke in splošne inovativnosti, potenciala za rast, prepričljivega javnega nastopa, vzdržnosti, internacionalizacije in drugi. Tudi tokrat jih je v kategoriji Navigator najbolj prepričala ideja Davida Kodarina, tokrat Pameten zimski vrt, v kategoriji Optimist je zmagala Karmen Koren z Reinkarmiko, v kategoriji Rektorjeva nagrada pa Pan Map (nosilec: Klen Čopič Pucihar).
Dorijan Maršič in Primož Patru. Foto: Zdravko Primožič/FPA.

Dorijan Maršič in Primož Patru. Foto: Zdravko Primožič/FPA.

Primož Patru, direktor Dinit, d. o. o., ki je bil v vlogi predsednika strokovne komisije, je ob začetku slovesnosti dejal, da so letos videli veliko dobrih idej in se tudi zabavali: »To je nedvomno nekaj, kar podjetniška scena potrebuje. Naše okolje nedvomno potrebuje delovna mesta, inovativnost in podjetnost.«

Dorijan Maršič, direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske, pa pravi: »Za nas na inkubatorju so vsi prijavitelji zmagovalci. Pravi zmagovalci pa bodo tisti, ki bodo od tega procesa dalje to jabolko še dalje grizli in svojo idejo realizirali, komercializirali ter po možnosti internacionalizirali.«

Prisotne je nagovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek, ki je pohvalil udeležbo na prireditvi, saj nakazuje na razumevanje in zanimanje za podjetniške inovativne ideje: »Vsaka dobra ekonomija temelju na podjetništvu, kar prepoznavamo tudi v naši vladi in podpiramo z Javno agencijo SPIRIT. Mladim je potrebno dati možnost, da uresničijo svoje ideje.«

Rektorjeve nagrade je slavnostno podelil prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Boris Kavur: »Glede na to, da se univerza že od nekdaj zaveda, da je edina prava znanost vesela znanost, to prenaša tudi na podjetništvo in pri Podjetni Primorski je to lepo videti – mladi se s svojo kreativnostjo tudi zabavajo. Podjetna kreativnost pa je tudi navdihujoča.«
Zdravko Počivalšek in Dorijan Maršič. Foto: Zdravko Primožič/FPA.

Zdravko Počivalšek in Dorijan Maršič. Foto: Zdravko Primožič/FPA.

Kratek opis zmagovalnih idej

  • Kategorija Navigator


Pameten zimski vrt (David Kodarin): Pameten zimski vrt je robotski rastlinjak, ki je skoraj v celoti samostojen. Gre za trajnostno rešitev za domačo pridelavo biološke prehrane, ki temelji na izkoriščanju energije sonca in izjemno majhni porabi vode. Je že čas za zdravo prehrano?

  • Kategorija Optimist


Reinkarmika (Karmen Koren): Oblačila iz recikliranih materialov v novi podobi. Trajnostne rešitve v modnem svetu. Kaj pa, ko ne poznamo svojih mer? Inovativna rešitev za točnost mer, bolj zadovoljne kupce, manj reklamacij.

  • Rektorjeva nagrada  1. mesto: Pan map (Klen Čopič Pucihar, Bojan Simončič, Peter Simončič, Leo Gombač): Pridete v turistični kraj, želite spoznati čim več. In vse, kar imate na razpolago, je velik zemljevid kraja. Slabo, kaj? Nič več. Pan Map vam preko aplikacije na telefonu in slike zemljevida ponudi številne dodatne vsebine kraja.

  2. mesto: Tvad (David Lakošeljac, Matic Rupnik, Davor Lonzarič): Tvad ponuja inovativno rešitev za oglaševanje po televiziji, primerno za hotelske verige, gostince, fitnes centre in mnoge druge. Kako? Preprosto, med gledanjem programa se prikaže pop-out okence.

  3. mesto: Istrski kulinarični zabojček (Dane Podmenik, Kristijan Adamlje, Dean Plahuta, Andrej Grego, Mitja Petrič, Romana Rejc, Nina Froggatt, Peter Cerkvenik): Kaj bomo pa danes jedli? Odgovor ponuja Istrski kulinarični zabojček. Izberete, kaj bi jedli, naročite zabojček s pravimi istrskimi sestavinami, skuhate z ljubeznijo in zdravje vam bo hvaležno. Brbončice pa tudi.

Nagrajenci Podjetne Primorske 2017, sodelavci UIP (levo), prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur (na sredini) in minister Zdravko Počivalšek (desno). Foto: Zdravko Primožič/FPA.

Nagrajenci Podjetne Primorske 2017, sodelavci UIP (levo), prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur (na sredini) in minister Zdravko Počivalšek (desno). Foto: Zdravko Primožič/FPA.

Zmagovalci so prejeli denarne nagrade in nagradne vavčerje za izobraževanja, računalniško opremo, svetovalne storitve s področja intelektualne lastnine in podjetniških izmenjav, računovodske storitve in drugih svetovalnih storitev podpornega okolja za podjetništvo. Zmagovalna podjetniška tima v kategoriji Navigator in Optimist sta prejela vavčer v protivrednosti 7.000 evrov, v kategoriji Rektorjeva nagrada pa sta bili poleg glavne v višini 7.000 evrov podeljeni še nagradi za 2. in 3. mesto v vrednosti 4.000 in 2.500 evrov.

Podjetniške time v prihodnosti čaka realizacija svojih poslovnih idej, pri čemer jim bo UIP še naprej nudil podporo. Nagrade bodo zmagovalci lahko izkoristili po ustanovitvi novega podjetja, kar je spodbuda k čimprejšnji uresničitvi poslovnega modela.

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske