Podvodna arheologija vzbuja zanimanje študentov

Oddelek za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem je 10. januarja organiziral predavanje Panagiotisa Athanasopoulosa, projektnega sodelavca in vodje terenskih raziskav ostankov pristanišča Lechaion v Korintu. Arheološke raziskave potekajo od leta 2013 v okviru projekta Lechaion Harbour Project (LHP) v sodelovanju Univerze v Kopenhagnu, danskega inštituta v Atenah in Oddelka za podvodno dediščino grškega ministrstva za kulturo.

Panagiotis Athanasopoulos je predstavil rezultate kopenskih in podvodnih najdb. Pristanišče je delovalo od 6. stol. pr. n. št. do 15. stol. n. št. in se je razprostiralo na območju velikosti 150 tisoč m2. Panagiotis Athanasopoulos je uvodoma s pomočjo fotografij arheološkega najdišča in risanih simulacij predstavil izgled nekdanjega mesta Korint in pristanišča. Razložil je tudi geološke značilnosti tega območja, ki ga je prizadelo vsaj dvanajst cunamijev. Ti so vplivali tudi na arheološke ostanke.

Panagiotis Athanasopoulos je s številnimi fotografijami in posnetki pristanišča Lechaion pojasnil, kako potekajo podvodne arheološke raziskave. Prikazal je najdbe iz let 2014 in 2015, kot tudi nekaj rezultatov raziskav iz lanskega leta, saj se podatki za pred dobrim mesecem zaključeno delo šele obdelujejo. Kot ključno je poudaril odkritje lesenih škatel, ki so jih Rimljani uporabljali za izdelavo temeljev pod vodo. V Sredozemskem morju so nekaj podobnega našli samo v Izraelu, v pristaniškem kompleksu Cesarea Maritima.
Panagiotis Athanasopoulos. Foto: Vesna Grahovac/UP.

Panagiotis Athanasopoulos. Foto: Vesna Grahovac/UP.

Projekt Lechaion Harbour Project bo potekal do leta 2018. Udeleženci pričakujejo, da se bo podaljšal vsaj za naslednje petletno obdobje. Projekt je promoviran s predavanji na univerzah in drugih institucijah, z objavo medijskega materiala na spletni strani in družabnih omrežjih. V okviru projekta bosta izdani tudi dve monografiji.

Pri projektu je sodeloval tudi študent podiplomskega študija Arheološke dediščine Sredozemlja na Oddelku za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem Matej Školc, ki je zanj izvedel od prijatelja. Prostovoljno je najprej od leta 2011 dalje delal na prejšnjem projektu Zea Harbour Project, ko se je ta po sezoni 2012 končal, pa v letih 2013 in 2014 na projektu LHP, dokler ga niso v sezoni 2015 zaposlili.

Pred tem je Matej pridobil izkušnje pri delu na kopenskih arheoloških najdiščih, obvladal pa je tudi rekreativno potapljanje, kar je bila zanj prednost. Pojasnil je, da je prvo leto sodelovanja (2013) delal kot prostovoljec pri topografiji raziskovalnega področja, pri čemer je imel pokrite vse stroške, letalsko karto, bivanje in prehrano, naslednje leto pa je že bil zaposlen na projektu. Terenske raziskave po grškem zakonu trajajo od šest do osem tednov, potem pa se od arheologov in drugih raziskovalcev pričakuje, da odkritja proučujejo in o tem objavljajo znanstvene članke.

Po odlični izkušnji s študentom Školcem je vodja projekta Panagiotis Athanasopoulos povabil tudi druge študente našega oddelka Arheologije, da se prijavijo za delo na projektu, pri čemer bodo imeli prednost tisti, ki imajo več izkušenj s potapljanjem.

Dr. Vesna Grahovac, UP