Poletna šola kitajskega jezika v Šanghaju

Letošnje poletje bo v znamenju odkrivanja kitajske kulture za dober razred mladih s Primorske. Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem (KUK UP) v sodelovanju s Konfucijevim inštitutom Ljubljana in s partnersko univerzo Shanghai University of International Business and Economics za študente in dijake organizira brezplačno dvotedensko poletno šolo v Šanghaju. Pred odhodom 29 študentov Univerze na Primorskem in dijakinj primorskih šol sta prorektorica doc. dr. Sonja Rutar in direktorica KUK UP, doc. dr. Neva Čebron, udeležencem poletne šole podelili certifikate o opravljenem izpitu iz kitajskega jezika in kulture.

Med študenti z Univerze na Primorskem se jih je za poletni podvig pet odločilo na Pedagoški fakulteti, s Fakultete za humanistične študije odhajajo na Kitajsko trije študentje, s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije in Fakultete za turistične študije - Turistice pa po dva. V KUK UP smo študentom omogočili pripravo na poletno šolo in jim ponudili krajši tečaj kitajskega jezika. Vsem uspešnim udeležencem tečaja so bili na včerajšnji slovesnosti, ki je potekala v Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem, podeljena potrdila o znanju kitajščine na začetni stopnji.

Letos na Kitajsko odhaja 17 dijakinj z več primorskih srednjih šol, ki so obiskovale tečaj kitajskega jezika. Na Srednji šoli Izola se jih je prijavilo sedem, na Gimnaziji Koper tri, na Gimnaziji Piran dve, ena na Ekonomski gimnaziji Koper, ena pa je Ankarančanka, ki obiskuje Gimnazijo Želimlje. Novica se je razširila tudi do Nove Gorice, kjer so se prijavile tri dijakinje, po ena iz Gimnazije Nova Gorica, Športne gimnazije Nova Gorica in Srednje ekonomske in trgovske šole.

Na Kitajskem, kamor bodo odpotovali z mentorjem Danijelom Bandljem, vodjo Kariernega centra Univerze na Primorskem, jih čaka pester program, ki jim bo ponudil srečanje s kitajsko tradicijo in sodobnostjo ter možnostjo, da se seznanijo s prodornim poslovnim okoljem v tej državi najhitrejšega razvoja.

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem