PREDSTAVITEV SLOVENSKE UNIVERZITETNE REPREZENTANCE

V prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so se v torek, 19. februarja, zbrali študenti športniki, ki bodo Slovenijo zastopali na 29. zimski univerzijadi v Krasnojarsku v Rusiji. Odprava šteje 29 članov, od tega 19 športnikov in športnic, ki bodo nastopili v 6 različnih športnih panogah. Univerzijada bo v osrčju Sibirije potekala od 2. do 12. marca 2019.

Na univerzijadi v Krasnojarsku pričakujejo več kot 3000 športnikov iz 50 držav. Podelili bodo 76 kompletov medalj, slovenski tekmovalke in tekmovalci pa bodo poskušali osvojiti 80. medaljo na zimskih univerzijadah. Na tokratni univerzijadi bo v alpskem smučanju nastopilo  6 tekmovalcev, v teku na smučeh štirje, v deskanju na snegu in v smučanju prostega sloga trije, dva v smučarski orientaciji ter ena predstavnica v umetnostnem drsanju.

Na predstavitvi reprezentance sta zbrane pozdravila predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) mag. Patrik Peroša in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan. Predsednik SUSA je vsem športnikom zaželel veliko sreče na tekmovanjih in dodal: ''Čaka vas izjemna izkušnja, sibirski mraz in verjamem, da tudi veliko medalj. Želim vam, da na univerzijadi uživate, tekmujete v duhu fair playja, da se domov vrnete brez poškodb in z najboljšimi rezultati, ki naj bodo začinjeni s prestižnimi priznanji.''

Na predstavitvi reprezentance je zbrane nagovoril tudi Peter Vilfan: ''Glede na to, da so bili vaši predhodniki na zimskih univerzijadah od leta 1995 zelo uspešni, saj so osvojili kar 79 medalj, verjamem, da boste vi to bero medalj še nekoliko povečali.  Prepričan sem, da boste, tako kot vsi slovenski športniki, dobro in ponosno predstavljali našo državo. Univerzijada je za olimpijskimi igrami eden največjih športnih dogodkov na svetu, zato ste lahko ponosni, da boste na tako velikem športnem dogodku lahko zastopali Slovenijo.''

Prvi udeleženci zimske univerzijade bodo v Krasnojarsk odpotovali 27. februarja. Uradni treningi in tekmovanja v moštvenih športih se bodo začela 1. marca 2019, otvoritvena slovesnost univerzijade pa bo 2. marca 2019 ob 20:19.

Podporniki udeležencev 29. zimske univerzijade v Krasnojarsku so: Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN.