Simfonic voices: v goste prihaja Komorni zbor KGBL

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) tokrat v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices na Obali gosti Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KZ KGBL) pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija. Koncert bo v nedeljo, 22. oktobra 2017, ob 19. uri v Zadružnem domu Škofije.

Komorni zbor KGBL se bo obalnemu občinstvu predstavil nekaj dni pred odhodom na 49. mednarodno zborovsko tekmovanje v Tolosi (Španija), ki je eno od šestih tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (European Grand Prix for Choral Singing – EGP). To so tekmovanja v Arezzu (Italija), Debrecenu (Madžarska), Mariboru (Slovenija), Tolosi (Baskija, Španija), Toursu (Francija) in Varni (Bolgarija). Zmagovalci ene sezone vseh šestih tekmovanj se vsakič udeležijo finala zmagovalcev za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki je organizirano leto pozneje. Letošnji finale EGP 2017 poteka prav v Tolosi, in sicer 1. novembra 2017.

Komorni zbor KGBL je letošnji prejemnik odličnega 2. mesta na 14. mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru. Na koncertu na Škofijah bo predstavil program, ki ga bo odpel na dveh tekmovalnih nastopih v Tolosi in štirih celovečernih koncertih v okoliških mestih.

Obeta se vrhunski glasbeni večer, ne zamudite ga. Vstop na koncert je prost. Svojo udeležbo lahko potrdite tudi na FB-strani dogodka. Vabljeni!

Za dodatne informacije in izjave sta na voljo Ambrož Čopi, dirigent in umetniški vodja APZ UP, na elektronskem naslovu ambroz.copi@gmail.com oz. telefonski številki 040 900 012 in Sanja Đukić, predsednica APZ UP, na elektronskem naslovu sanja.dukic@soup.si oz. telefonski številki 041 291 454.
O Komornem zboru KGBL

Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (KGBL) delujeta dva pevska zbora. V njiju so vključeni dijaki, ki niso vključeni v šolske orkestre. Mladi se poleg glasbenih znanj, kot so oblikovanje pevskega glasu, vodenje pevske linije, fraziranje, artikulacija ter sožitje med besedno in glasbeno umetnostjo, v zboru soočajo tudi z odgovornostjo, sprejemanjem raznolikosti, prilagajanjem in predanostjo skupnemu cilju, kar so temeljne človeške vrednote, ki omogočajo kakovostno delovanje skupine.

Komorni zbor KGBL šteje ok. 40 članov. V njem prepevajo dijaki, ki si želijo večjih izzivov na vokalnem področju, ter nekateri, ki so izobraževanje že zaključili in svojo pot nadaljujejo na Akademiji za glasbo in drugih fakultetah. Namen Komornega zbora je udejanjanje umetniških hotenj posameznikov ter spoznavanje stilno in žanrsko raznolike literature od renesanse do današnjih dni.

Zbor namenja posebno pozornost izvedbam skladb slovenskih skladateljev, v svoj repertoar pa umešča skladbe najmlajše skladateljske generacije. Zboru so svoja dela posvetili številni slovenski skladatelji, kot so Damijan Močnik, Lojze Lebič, Ambrož Čopi, Andrej Makor, Črt Sojar-Voglar, Tadeja Vulc, Peter Šavli ter najmlajša predstavnika slovenske skladateljske generacije in pevca zbora Matej Kastelic in Tine Bec, katerih skladbe zbor redno izvaja na domačih in tujih odrih.

Lansko leto je zbor osvojil Grand prix na tekmovanju v Moskvi (Rusija), na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru pa je dosegel zlato plaketo in prvo mesto med mešanimi zbor ter bil najvišje ocenjeni zbor tekmovanja. Februarja 2017 se je predstavil na koncertni turneji v Stockholmu na Švedskem. Aprila pa se je predstavil med uglednimi zbori na mednarodnem tekmovanju Gallus v Mariboru, kjer je dosegel odlično drugo mesto. V preteklih letih se je uspešno predstavil na mednarodnih tekmovanjih v Talinu (Estonija), Montreuxu (Švica), Pragi (Češka), Gdansku (Poljska) in Mariboru (Slovenija).

Zbor vodi skladatelj in dirigent Ambrož Čopi. Pri delu mu pomagata asistenta Tine Bec in Evgen Bibianko.
Glej tudi druge prispevke, povezane z mednarodnim ciklom vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.