"ŠTUDENTSKI DNEVI" TUDI NA ODRU

V torek, 2. aprila, je v koprskem Centru mladih premiero doživela druga gledališka igra režiserja Lovrenca Habeta z naslovom Študentski dnevi. Scenarij so ustvarjalci priredili po istoimenskem knjižnem prvencu Mihe Indiharja.

Na koprski Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem drugo študijsko leto deluje gledališka skupina z imenom PEF Teater. Skupina je sicer nastala zaradi želje študentov po igranju na gledaliških odrih, lani je tako v teatru sodelovalo 9 igralcev, letos pa jih je že 22.

Potem ko so lani predstavili futuristično komično satiro Podajalna enota, so letos na oder postavili zgodbo po resničnih dogodkih. Igrivi bodoči pedagogi so igro predpremierno predstavili občinstvu v Marezigah in Dekanih, premiero pa so odigrali v Kopru. 
Letošnja igra se osredotoča na študente danes. Večina izmed nas ima izkušnje s študentskim ali dijaškim življenjem. Slednje je polno smeha, zabav, pa tudi stresa in dela. Vsi smo delali, da bi zaslužili denar za preživetje in zabavo, razlika je bila le v sreči pri izbiri dela in delodajalca. Nekateri je niso imeli in so delo hitro pustili, drugi so ob izbrani zaposlitvi zgradili kariero, tretji pa so doživeli prav čudaške stvari!
Gledališko skupino vodi Lovrenc Habe ob pomoči Mihe Štilca in Petre Rančov. Strokovna mentorica gledališke skupine je izredna profesorica, lutkarica in režiserka dr. Jelena Sitar Cvetko. Poleg dveh predpremier in premiere bodo spomladi odigrali 7 ponovitev: v Črnem Vrhu nad Idrijo,  Ljubljani v dvorani dijaškega doma Tabor ter v Sv. Duhu pri Škofji Loki, Adergasu, Šmarnem ob Paki in Moravčah.

Če ste tokratno premiero v Kopru zamudili, ste vljudno vabljeni na ponovitev igre, ki bo 28. maja v Centru mladih Koper.

 

Tekst: UP PEF, video-prispevek: Anja Curk Repič in Damjan Muhič (UPbudi)