TEDEN PEDAGOŠKE FAKULTETE UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Konec maja je potekal Teden Pedagoške fakultete Univerze na Primorske. Zaposleni in študenti so pripravili bogat kulturni program za vse generacije, ki je bil humanitarno obarvan. V okviru zbiralne akcije in promocije zdravja so predstavili projekt Palčica Pomagalčica, o katerem smo na našem portalu pisali že aprila. Da se z glasbo lahko tudi čara, so pokazali neumorni študentje in študentke, ki so na svojem drugem letnem koncertu v križnem hodniku samostana sv. Ane v Kopru pod mentorstvom dr. Barbare Kopačin in Andreje Štucin Cergol očarali prisotne. Izkazali so se tudi člani Orkestra UP PEF pod mentorstvom Vladimirja Batiste, ki so gostovali v KUD Sloga v Črnem Vrhu. Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, ki ima za svoje najmlajše obiskovalce vedno na stežaj odprta vrata, je tudi tokrat za radovedne nadobudneže pripravila tradicionalne delavnice. Študentski svet UP PEF je s pomočjo visokošolskih učiteljev in sodelavcev Giuliane Jelovčan, Bojane Kralj, dr. Marine Volk, dr. Sanele Mešinović in dr. Petre Furlan za otroke iz obalnih vrtcev in šol organiziral gibalno-glasbeno in naravoslovno delavnico ter delavnico matematičnih iger. Otroci so tako pridobili nove veščine, spoznali pa so tudi fakulteto, ki so jo obiskovali tudi njihovi vzgojitelji. Vrata so bila odprta tudi bodočim kandidatom za vpis na magistrske (Inkluzivna pedagogika, Izobraževanje odraslih in razvoj kariere, Razredni pouk, Socialna pedagogika, Zgodnje učenje) in doktorske študijske programe (Edukacijske vede, Zgodnje učenje in poučevanje), ki so se lahko udeležili informativnega dne. S sodelovanjem Kariernega centra Univerze na Primorskem je bil organiziran Karierni dan za študente in diplomante UP, na katerem so si sodelujoči izmenjali uporabne informacije s področja dela gostujočih organizacij, spoznali kompetence, ki jih delodajalci pričakujejo od diplomantov, obenem pa so se preizkusili v delavnici pisanja življenjepisa (CV) z izr. prof. dr. Dejanom Hozjanom in poklepetali z gostujočimi delodajalci v okviru "Zaposlitvene kavarne".

Vse bolj aktivno pa UP PEF vstopa tudi na področje umetnosti. Umetniški dogodki so del promocije projekta Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo (SKUM), ki združuje 32 konzorcijskih partnerjev, od tega 26 vzgojno-izobraževalnih zavodov. Aktivnosti se izvajajo v sodelovanju z umetniki in kulturnimi ustanovami (več na www.skum.si). Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Eden od ciljev projekta SKUM je ustvarjanje okolij, ki spodbujajo izražanje ustvarjalnega potenciala v različnih umetniških medijih. V ta namen sta bili izvedeni delavnici pod vodstvom kiparke Urše Toman in literata Vanje Pegana, s katerima sta udeležence spodbudila k iskanju izraza v dveh medijih: haikuju in kipu. Z ateljejsko zasnovanimi delavnicami je bila predstavljena aplikacija umetniškega principa kreativnosti v vzgojno-izobraževalno delo in v izobraževanje bodočih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Cikel delavnic Okusi umetnosti je bil uspešno predstavljen tudi na Kulturnem bazarju 2019. Nekaj dosežkov udeležencev delavnic si lahko ogledate v atriju UP PEF na Cankarjevi 5 v Kopru. Dogodek se je zaključil s kamišibaj predstavo študentov iz 1. letnika magistrskega študijskega programa Razredni pouk in Erasmus študentk iz Belgije, ki so jo pripravili v okviru izbirnega predmeta Lutke in gledališče v razredu nosilke in mentorice izr. prof. Jelene Sitar Cvetko.

Pika na i pa je bila slovesna 29. podelitev diplomskih listin, ko sta prorektor univerze izr. prof. dr. Boris Kavur in dekanja fakultete prof. dr. Mara Cotič podelila tudi priznanja najbolj zaslužnim študentom v študijskem letu 2018/2019.