Tretje poletno poglabljanje v kitajski jezik in kulturo

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem je med 25. junijem in 1. julijem 2017 uspešno izvedla tretjo Poletno šolo kitajskega jezika in kulture v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču.


V Mladinskem letovišču na Debelem rtiču smo se zbrali že v nedeljo popoldne, da pokramljamo, se vsi srečamo in spoznamo, potem pa zastavimo način in potek poglabljanja v očarljivi kitajski svet. Večina se nas je že poznala iz prejšnjih let, drugih tečajev in dogodkov v Konfucijevi učilnici Koper Univerze na Primorskem. Petnajst osnovnošolcev z različnih šol od Lucije do Ljubljane se je hitro odzvalo na predloge sinologinje Tjaše in štirih kitajskih učiteljic Beibei, Dandan, Qiu Ting in Gao Pan. Izvedeli smo tako veliko o vlogi in pomenu glinenih vojščakov iz obdobja dinastije Qin, da smo se vživeli vanje in je vsak izdelal vojščaka po svoji podobi. Alex, Tal in Žiga so upodabljanje samega sebe v kitajskem vojščaku zastavili že kar profesionalno, saj so sodelovali na Poletni šoli kitajskega jezika in kulture že tretjič. Sofi in Liam, ki sta tudi prisostvovala že tretjič, sta celo pomagala novim udeležencem, da so se hitreje znašli. Vojščaki so nas z oken in sten potem opazovali vse dni Poletne šole.


Naslednje dni smo se vživljali v kitajsko kulturno okolje po že ustaljenem pristopu: kot kitajski otroci smo se zjutraj najprej razgibali v borovem gozdičku, potem posedli v dve skupini – začetniško in nadaljevalno – in se učili kitajskih besed, njihove izgovarjave in pisave. Vadili smo krajše vsakdanje stavke, na koncu pa še zapeli po kitajsko.


Po odličnem kosilu v hotelu Bor smo malo počivali, kot je navada na Kitajskem, potem pa spoznavali izjemno zanimive vpoglede v to bogato kulturno tradicijo. Izvedeli smo, zakaj je zmaj pojem moči, kakšne in kako zahtevne so kitajske šole, preleteli zemljepis te ogromne dežele, spoznali njene etnične manjšine in izvedeli veliko o kitajski glasbi in inštrumentih.


Vse te vtise smo poskusili upodobiti v popoldanskih delavnicah. Izdelali smo mavrične zmaje, ki so ponazarjali prvine devetih različnih živali, si izpisali najljubše pismenke na rižev papir v tradicionalni kaligrafski tehniki. Izdelali smo tudi pahljače, do smo se lahko hladili, se učili iger, ki jih znajo vsi Kitajci: kitajski šah, weiqi in majiang.


Dan smo zaključevali z razgibavanjem v slogu taj čija pod vodstvom mojstrov Qi Laba. Jure, Darja in Rebeka so nam odštevali gibe in poze kar po kitajsko in nam mistiko kitajske borilne veščine prepletli z živalskimi podobami.


Zadnji dan, v soboto, smo pripravili predstavo za starše. Presenetili smo jih s polurnim prikazom novega znanja in veščin, zato so navdušeno pritrdili, da smo prav vsi zaslužili priznanje.


Zahvaljujemo se kitajskim učiteljicam Beibei, Dandan, Qiu Ting in Gao Pan za domiselno in strokovno vodenje posameznih dejavnosti, sinologinji Tjaši Vilotič za koordinacijo aktivnosti in predano delo, učiteljem iz Qi Laba za sproščeno vzdušje in modre nasvete ob koncu vsakega dneva. K uspehu poletne šole in prijetnemu razpoloženju je veliko prispevalo čudovito okolje parkov v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču. Zahvaljujemo se osebju te ustanove, še posebej gospe Veroniki Grmek Vilhar za ljubeznivo sodelovanje in veliko naklonjenost našim dejavnostim.


Dr. Neva Čebron, KUK UP