UIP: Študentki UP zmagovalki globalnega natečaja za inovatorstvo v agroživilstvu

Konzorcij “Open Innovation in Agrifood Programme” je v drugi polovici lanskega leta v sodelovanju z nacionalnim koordinatorjem za Slovenijo, UIP - Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, objavil javni poziv za zbiranje nacionalnih predlogov idejnih projektov v okviru natečaja “2017 International Call for Solutions” za iskanje inovacij s področja agroživilstva. Organizator je natečaj organiziral, da pridobi predloge za nove proizvode, storitve, poslovne modele ali tehnologije, ki bodo usmerjene v promocijo ekonomske, okoljske in socialne trajnosti v agroživilskem sektorju. Najboljšo idejo sta predstavili študentki Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Nika Tomažič in Monika Kršić.

Dorijan Maršič, direktor UIP, je ob tem povedal: "Natečaji, kot je tudi »Open Innovation in AgriFood«, ki jih izvajamo v okviru podpornega okolja UIP in v sodelovanju z Agencijo SPIRIT, so se izkazali za zelo primeren in učinkovit pristop k razvoju podjetniških idej v naši regiji. Udeležencem nudimo strokovna znanja, udeležbo na delavnicah, mreženjske in animacijske dogodke ter mentorstvo, preko katerega lahko kandidati razvijejo lastno idejo do faze ustanovitve lastnega start-up podjetja. Želimo si, da bi bilo v prihodnje še več idej tudi na področju agroživilstva, enega izmed najperspektivnejših sektorjev v Istri."

S prijavitelji iz Slovenije je tesno sodeloval in jih usmerjal mag. Andrej Medved, koordinator programa v Sloveniji, ki je izpostavil: "Agroživilstvo je sicer v naši regiji prepoznan kot zelo tradicionalen sektor, ki se v trendovski start-up sceni še ni bistveno uveljavil. V zadnjih letih opažam vse več pobud tudi na tem področju, predvsem pri mlajši generaciji, ki se poskuša resno vključiti v razvojno inovacijske procese, kar je za našo Istro ključnega pomena. Natečaj Open Innovation in AgriFood je program, ki smo ga skupaj z italijansko fundacijo »Fondazione Giacomo Brodolini« v letu 2016 uspešno realizirali tudi v Sloveniji. Na tak način spodbujamo predvsem mlade, da se spopadejo z aktualnimi izzivi na področju trajnosti, kmetijstva in pridelave hrane in svoje rešitve predstavijo pred mednarodno komisijo. Ekipa "Cupgrape" je z inovativnim proizvodom zmagala na natečaju, kar samo še potrjuje, da smo izjemno prodorni pri razvoju idej in da lahko s trdim delom in skupnim sodelovanjem prodremo tudi na globalne trge."

Med 87-imi idejami iz vsega sveta, ki so prispele na natečaj za inovacije v agroživilskem sektorju, so se med super finaliste uvrstile tri primorske skupine: Simon Hrvatin, Samo Božič in Ian Škapin z idejo Agrospectral, Eva Žunec in Matej Uršič z Živo tržnico ter Nika Tomažič in Monika Kršić z bio-razgradljivim lončkom Gronček oziroma Cupgrape. Vse našteje ideje so bile razvite na delavnicah UIP-a v okviru programa SIO 2016-2017.

Natečaj so sooblikovali lokalni pridelovalci in vinarji. Izzive sodelujočim na natečaju so podali Kmetijska zadruga Agraria, z. o. o., in mladi istrski vinarji (Krmac, Jogan, Kralj), ki vidijo v odpadnih materialih v vinarstvu velik potencial.

Pri razvijanju ideje sta Nika in Monika izhajali iz problema plastike, ki povzroča nepopravljivo škodo, in ga poskušali rešiti: »Skupaj sva prišli do ideje, da bi iz odpadnih surovin ustvarili biorazgradljiv lonček, ki se v zemlji razgradi in reciklira. Ta je odlično gnojilo za rastlino, ki prispeva k njenemu hitrejšemu razvoju in rasti.«  Končna predstavitev je potekala v Foggi (Italija), kjer so se finalisti, po tednu izobraževanj in sestankov s potencialnimi investitorji, predstavili pred zelo zahtevno komisijo in številčno publiko. Kot sta dodali dekleti, je za njima nepozabna izkušnja. Zmage sta se seveda izredno razveselili, saj sta v svoj projekt vložili veliko dela in truda.

Tudi Simon Hrvatin, ki si je finale prislužil s projektom Agrospectral, je bil zadovoljen z izidom. Kljub temu, da z ekipo ni stal na zmagovalnem odru, jim je uvrstitev v finale prinesla nove poslovne priložnosti.   O planih za prihodnost pa pravi: »Z novimi znanji, kontakti, morda tudi investitorji nadaljujemo z validacijo naše ideje in se pripravljamo na naslednji korak, torej produkt za male kmete po Evropi.« Nad Hrvatinovo idejo so navdušeni v koprski Agrarii, saj kot je povedala vodja proizvodnje Patricija Pirnat, zanje Agrospectral predstavlja velik potencial.

 
Video prispevek sta pripravila: Damjan Muhič in Anja Curk Repič