UP FAMNIT ODPRL VRATA DIJAKOM BIOTEHNIŠKE ŠOLE IZ ŠEMPETRA

V četrtek, 13. junija, je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) gostila dijake z Biotehniške šole iz Šempetra, smer Kmetijski tehnik. Najprej so si ogledali Center pridelovanja sadik Purissima (Agraria Koper) in vinograde Vinakopra, nato je sledilo laboratorijsko delo na fakulteti. Obisk je del rednega programa popularizacije znanosti UP FAMNIT in je tokrat potekal v okviru čezmejnega projekta Interreg Slovenija-Italija SUSGRAPE.

Prva postaja je bil leto dni star nasad laškega smilja, kjer je izr. prof. dr. Dunja Bandelj razložila, zakaj je ta rastlina toliko vredna in vedno bolj cenjena (njegovo eterično olje je najdražje na svetu, 5 ml stane 23 evrov). Hkrati pa je obstoj smilja čedalje bolj ogrožen, saj ga ljudje množično pulijo in trgajo. Na Hrvaškem so tako že uvedli vaške straže, v Črni gori pa so naravna rastišča zaradi puljenja ponekod že povsem uničena.

Dijaki so nato spoznali akvaponiko, kjer gre za nekakšno gojenje zelenjave nad akvarijem. To je mešanica akvakulture (gojenja rib) in hidroponike (vzgajanje rastlin brez prsti). Gre za integriran sistem, kajti ribe izločajo blato, ki rastlinam ponuja odlično gnojilo in podlago za rast, saj je polno organskih snovi, na drugi strani pa korenine rastlin odlično filtrirajo vodo, v kateri živijo ribe. Akvaponika omogoča pridelavo najrazličnejših vrst vrtnin, poleg tega je zaradi ogrevanega rastlinjaka rastline mogoče vzgajati skozi vse leto. Študenti Famnita dobro poznajo metodo akvaponike, saj jo skupaj s Petrom Maričićem že nekaj časa proučujejo v okviru projeketa PKP Urbani ribnik z akvaponiko.

Sledil je ogled rastlinjaka in sprehod skozi vinograd Vinakopra, kjer so udeleženci preverili svoje znanje v poznavanju sort in značilnosti trt. Tema trajnostnega vinogradništva se je nadaljevala na Famnitu, kjer jim je dr. Matjaž Hladnik predstavil računalniške modele za napoved bolezni vinske trte, ki jih naši raziskovalci razvijajo v okviru čezmejnega projekta SUSGRAPE. Pod vodstvom dr. Alenke Baruca Arbeiter pa so si ogledali še povzročitelje bolezni pod mikroskopom in lupo. Zaključek je bil okusen, saj so se pred ogledom kleti Vinakopra preizkusili še v pokušanju oljčnega olja.