UP FHŠ vabi na usposabljanje »Vodnik interpretator«

Fakulteta za humanistične študije UP vabi na usposabljanje »Vodnik interpretator«, ki bo potekalo 9.–11. in 16.–18. februarja 2018 na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Prijave do petka, 2. februarja 2018.

Usposabljanje »Vodnik interpretator« poteka v soorganizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije UP in zavoda Red Tree Heritage, zavoda za interpretacijo dediščine in trajnostni razvoj.​ Štirideseturno usposabljanje je licencirano izobraževanje Evropskega združenja za interpretacijo Interpret Europe, ki garantira za kvaliteto programa. Program izvaja Helena Vičič, s strani Interpret Europe licencirana trenerka vodnikov interpretatorjev in svetovalka za interpretacijo dediščine.

Usposabljanje je namenjeno vodnikom in vsem, ki se ukvarjajo z interpretacijo dediščine. Za študente je zagotovljena nižja cena, ki je še dodatno znižana za študente Univerze na Primorskem. Pogoj za udeležbo na usposabljanju so predhodne izkušnje z vodenjem obiskovalcev ali javnim nastopanjem, ker ne obsega osnovnega znanja, temveč nadgrajuje že obstoječe veščine.

Interpretativno vodenje gradi predvsem na jasni strukturi vodnikove pripovedi in operira z vrednotami, tako osebnimi kot družbenimi. Cilj usposabljanja je naučiti udeležence kako sporočati jasna in močna sporočila, vplivati na vsaj tri nivoje človekove osebnosti (razum, čustva in dejanja), povečati zadovoljstvo obiskovalcev in vzgajati za bolj trajnostno in pravično družbo. Temeljne vsebine usposabljanja izhajajo iz štirih stebrov, ki jih z interpretativnim vodenjem uresničujemo:

  • Objekte in pojave spreminjamo v doživetja.

  • V obiskovalcih spodbujamo ustvarjanje globljih povezav z dediščino.

  • Spodbujamo ustvarjanje pomenov v ozadju dejstev.

  • Spodbujamo skrbništvo nad skupno dediščino.


Nova znanja bodo udeleženci lahko uporabili v turizmu, v kulturnih in naravovarstvenih organizacijah, pri poučevanju otrok, v marketingu in še kje. Udeleženci usposabljanja bodo postali člani združenja Interpret Europe za leto 2018 (velja za nove člane). Usposabljanje ne nadomešča licence za turističnega vodnika.

Vabilo s podrobnim programom in drugimi podatki ter prijavnica sta objavljena na spletni strani Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ.

Prijave se sprejemajo do petka, 2. februarja 2018. Število mest je omejeno na 16, program se izvede pri vsaj 12 udeležencih.

Za vse informacije in prijave (z izpolnjeno prijavnico) pišite na info@redtree.si ali pokličite na 041 911 112 (Helena Vičič).